Toivioretki

Nomme turg

Meillä on kesän kynnyksellä ollut tapana tehdä toivioretki Tallinnan puutarhamyymälöihin. Remonttien ja muiden kiireiden takia se vähän viivästyi tänä vuonna, mutta viime viikon lopulla sinne päästiin.

Kyltti

Siis auto laivaan ja menoksi! Tallinnaan tultua laukut nopeasti hotelliin, ja sitten matkaan, sillä taimistoilla ja myymälöissä aika kuluu sukkelaan. Tällä kertaa suunnattiin ensiksi Nõmmen torille, joka on yksi lempipaikoistani. Ei suuren suuri, mutta kasveja piisaa! Erittäin siisti ja sympaattinen tori, kasvien lisäksi myynnissä vihanneksia ja elintarvikkeita, jotka ovat esillä pienissä myymälöissä, sellaisissa tuvan tapaisissa. Hyviä kahviloita ja ihania leivonnaisia!

Kahvi ja leivos

Kojuissa oli runsaasti tomaattilajikkeita, isoja taimia niitä hyviä venäläisiä ja virolaisia lajikkeita. Harmi, että kasvihuone on jo täynnä, joten tällä kertaa jäivät sinne. Mukaan lähti kyllä paljon ihania kesäkukkia ja mansikkakoiso. Kaksivärinen iris oli varmaan myyjän omasta puutarhasta nostettu, iso paakku maksoi vitosen.

Nomme turgin koju

Matka jatkui sitten Hortekseen. HortesHortes on iso ja hyvinvarustettu puutarhaliike, josta löytää meillä tuttujen merkkien lisäksi koko joukon oudompiakin nimiä. Ruukkuja ja kaikenlaista puutarhatarviketta, perennoja sekä puita ja pensaita. Mm. aprikoosipuita olisi ollut tarjolla, mutta pitäen mielessä auton tilan rajallisuuden hamstrasin pienempiä juttuja, siemeniä, pari ruukkua ja tomaateille ruiskutettavaa luonnontuotetta, jolla oli hauska nimi…

Puutarhatuote

Seuraavassa kohteessa tiesin auton täyttyvän. Suuntasimme nimittäin Kristiineen, ja siellä Kristiine Aiakeskukseen Linnutiellä. Kristiine

Kristiine ulkona

Kristiine ulkona2Pöydät notkuivat hyvin hoidetuista kesäkukista, ja perennapuolen ulkokentällä tuhannet ruukut odottivat ottajaansa! Kesäkukkien hinnat ovat täällä hyvin maltilliset, lähes kaikki pienemmät 80 senttiä, ja isotkin ruukut varsin houkuttelevissa hinnoissa. Sieltä siis värinokkosia, hopealankaa, punaista revonhäntää ja muita yksivuotisia. Perennapuolelta ostin maltillisesti vain himalajanjalkalehden ja muutaman keijunkukan. Täällä on muuten erinomainen valikoima kaunislehtisiä keijunkukkia, ja keijunkukka on eestin kielellä helmikpööris.

Keijunkukka

Mutta onhan päivä vielä huomennakin, ajattelimme, ja suuntasimme hotellille ja suihkun kautta vanhan kaupungin puolelle syömään. Tässä vaiheessa nimittäin muistimme, että hääpäiväähän tässä piti viettää!

Mansikoita torilla

Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen tie vei Tallinnan keskustorille ja kauppahalliin. Täällä ei kasveja ole yhtä paljon kuin Nõmmen torilla, mutta komea daalia ja ruosteliljoja nostettiin autoon. TorillaSitten Hansaplanttiin. Se on suuri ja hyvinvarustettu puutarhamyymälä, jossa hinnat eivät ole ihan yhtä edulliset kuin muissa mainitsemissani paikoissa, mutta esimerkiksi siemenvalikoima on todella hyvä! Kannattaa kuitenkin vertailla kansainvälisten tuotteiden hintoja, kaikki ei ole edullisempaa kuin täällä meillä.

Värinokkonen

Bauhaus ja Bauhof jäivät tällä kertaa käymättä, mutta eipä olisi mukaan paljon muuta enää sopinutkaan. Laivan autokannella huomasimme, että muutkin autot olivat yhtä täynnä, lastimme vain oli vähän erilainen.

Illalla kotiin tultua ensimmäinen homma oli ruukutus, Nõmmen torilla nimittäin iisopit, zinniat ja pienemmät hyötykasvit myytiin suoraan multapaakkuineen sanomalehtipaperikääröihin pakattuna. Niille siis kiireellä ruukut.

Valoisassa illassa oli ihana istuskella ja tutkailla uusimpia löytöjään. Ja suunnitella seuraavaa käyntiä…

Hortes2

Kaikki mainitut paikat ovat kohtuullisen matkan päässä Tallinnan keskustasta. Tässä muutamia osoitteita, mikäli alkoi kiinnostaa:

  • Nõmmen tori, Turu plats 8, Tallinn
  • Hortes, Seljaku 4b, Laagri
  • Kristiine Aiakeskus, Linnu tee 39, Tallinn
  • Hansaplant, Kangru tee 19, Vaela

Mittumaarin aika

Mansikankukat

Kesän pitäisi olla rauhaisaa ja leppoisaa aikaa, vaan hui hai! Puutarhurin hommathan tiedetään kesäpainoitteisiksi, mutta tänä vuonna remontti kotona ja Ylen Aamu-tv:n Kesäpuutarhurin hommat ovat lisänneet osaltaan kiirettä. Mihin alkukesä katosi? Nyt on jo juhannus!

´Karvane tomaat´ on varautunut viileään alkukesään asianmukaisella karvapeitteellä

´Karvane tomaat´ on varautunut viileään alkukesään asianmukaisella karvapeitteellä

Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että säätkään eivät ole liiemmälti suoneet kesän tuntua. Kasvihuoneessa tasaista lämpöä ja hellivää aurinkoa kaipailevat tomaatit tuntuvat jämähtäneen kasvussaan odottelemaan parempia aikoja. Eihän tämä nyt onneksi viime vuoden ennätyskylmää alkukesää muistuta, mutta vilukissoina sekä tomskut että minä vaadimme oikeata kesää!

Tomaatit sentään kukkivat runsaasti, mutta satoa saadaan varmaan tänä vuonna odotella heinäkuun lopulle

Tomaatit sentään kukkivat runsaasti, mutta satoa saadaan varmaan tänä vuonna odotella heinäkuun lopulle

Kesäkuut tuntuvat tulevan viileämmiksi. Pitäisiköhän meidän ainakin täällä etelämmässä myöhäistää hyötykasvien viljelykautta kotipuutarhoissa? Annalan puutarhassa Hyötykasviyhdistyksen kasvimaalla on perinteisesti viljelty hieman painottaen loppukesään, ja hyvin on sato ehtinyt. Siellä tosin syy on kaiketi siinä, että väkeä loma-aikoina keskellä kesää ei kuitenkaan riittäisi kovin paljon. Mutta kun syksyt ovat lämpimiä, mikä estää jatkamasta satokautta syys-lokakuulle saakka? Valo tietysti on niukempaa kesän jälkeen.

Timjami voisi hyvin olla yksi juhannustaikojen seitsemästä yrtistä

Timjami voisi hyvin olla yksi juhannustaikojen seitsemästä yrtistä

Mutta nyt ei sen enempää syksystä, keskikesän juhlaahan tässä vietetään. Vanhan sananlaskun mukaan kaikki, mikä sataa ennen juhannusta sataa laariin, eli siis lisää satoa.  Lohtu kai sekin. Mutta juhannuksen jälkeen veden tulo saisi kyllä loppua! Tai ei siis kokonaan tietenkään, mutta toivotaan kauniita ja aurinkoisia päiviä, sateet voisivat tulla sitten lempeinä ja lämpiminä kesäsateina öisin…

Vaaleanpunainen kielo

Hyvää juhannusta kaikille, missä sitä sitten vietättekään. Nautitaan mittumaarista satoi tai paistoi!

Matkailua ja puutarhaa tv:ssä

Kuutamo altaalla

Blogin päivitykseen tuli pakollinen paussi, kun kävimme ottamassa varaslähdön kesään Espanjassa. Loma lämmössä tuli kyllä tarpeeseenkin viileän ja kiireisen toukokuun jälkeen. Matkan aikana Suomen kesäkin näyttää ottaneen spurtin, puutarha on vihertynyt ihan silmissä. Ja rikkaruohot! Ne ovat ottaneet tilaisuudesta vaarin ja komistuneet oikein ponteviksi. Eipä ole vapaa-ajan ongelmia tulevina päivinä.

Mutta siitä Espanjasta. Olimme maan eteläosissa, noin 100 km:n päässä Malagasta. Näin alkukesästä luonto oli ihanan vihreä, ja puutarhojen istutusten lisäksi niittyjen villit kasvitkin olivat kukassa. Täytyy sanoa, että vähän kateellisena katselin kiinanruusupuskien hehkeitä kukkia, seinillä kiipeileviä köynnöksiä ja sinisenään kukkivia jakarandapuita.

Siemenpussit

Puutarhamyymälöissäkin piti tietysti käydä, ja erittäin hyvät olivat niidenkin valikoimat. Eikä taida olla yllätys kenellekään, että mukaan tarttui myös yhtä sun toista mielenkiintoista, niin kasveja kuin siemeniä. Sitruunaverbenaa oli kotonakin, mutta oli ihan pakko ostaa yksi sellainenkin mukaan, kun löytyi kukassa oleva. Täällä meillä kasvukausi ei taida riittää sitruunaverbenan kukkimiseen, ja kasvin talvettaminenkin on haasteellista. Tarpeeksi vanha kasvi kuitenkin kukkii valkoisin, tuoksuvin kukin.

Sitruunaverbenaa oli kotonakin, mutta oli ihan pakko ostaa yksi sellainenkin mukaan, kun löytyi kukassa oleva

Sitruunaverbenan kukka

Ulkomailla täytyy aina tehdä visiitti paikalliseen kauppahalliin, siellä näkee, miten tavallinen kansa elää turistikohteiden ulkopuolella. Malagan mercado oli hyvin hoidettu, täynnä ihania vihanneksia, hedelmiä, mereneläviä ja espanjalaisia kinkkuja. Nyt sattui olemaan nisperojen aika, ja niitä oli myynnissä parilla eurolla kilo. Nisperoksi kutsutaan Espanjassa japaninmispelin hedelmää, joka on kypsänä suloisen makea. Hedelmä ei säily kovin hyvin, ja siksi siitä ei varmaankaan ole tullut viljelykasvia isommassa mittakaavassa. Hedelmän sisältä löytyy isoja siemeniä, ja täytyihän ne ottaa mukaan. Eihän sitä olisi aito puutarhaturaaja, jos ei yrittäisi kasvattaa itselleen japaninmispeliä!

Nisperos

Malagan suloisia pikku viikunoita tuli myös maistetuksi, ja tietysti muhkeita jättitomaatteja. Mikähän siinä on, että lämpimissä maissa tulee syödyksi paljon enemmän hedelmiä ja salaatteja?

Malagan viikunat

Mutta nyt alkavat sitten kesän hommat. Ylen Ykkösen Aamu-tv tarjosi pestiä viikottaisen puutarhaosuutensa vetäjänä, ja mieluusti otin tehtävän vastaan. Eli siis huomisesta 9.6. lähtien olen koko kesän ajan tiistaisin suorassa lähetyksessä 8.45 kertomassa vaihtelevista puutarha-aiheista. Ensimmäisessä lähetyksessä huomenna puhutaan kesäkukista, niiden hoidosta ja valinnasta, eli ajankohtaisessa aiheessa ollaan. Odotan ohjelmantekoa ihan innolla, kiva tehdä suoraa lähetystä – siinä kun voi aina sattua ja tapahtua! Toivotaan kuitenkin kesäksi aurinkoisia tai ainakin sateettomia tiistai-aamuja.