Matkailua ja puutarhaa tv:ssä

Kuutamo altaalla

Blogin päivitykseen tuli pakollinen paussi, kun kävimme ottamassa varaslähdön kesään Espanjassa. Loma lämmössä tuli kyllä tarpeeseenkin viileän ja kiireisen toukokuun jälkeen. Matkan aikana Suomen kesäkin näyttää ottaneen spurtin, puutarha on vihertynyt ihan silmissä. Ja rikkaruohot! Ne ovat ottaneet tilaisuudesta vaarin ja komistuneet oikein ponteviksi. Eipä ole vapaa-ajan ongelmia tulevina päivinä.

Mutta siitä Espanjasta. Olimme maan eteläosissa, noin 100 km:n päässä Malagasta. Näin alkukesästä luonto oli ihanan vihreä, ja puutarhojen istutusten lisäksi niittyjen villit kasvitkin olivat kukassa. Täytyy sanoa, että vähän kateellisena katselin kiinanruusupuskien hehkeitä kukkia, seinillä kiipeileviä köynnöksiä ja sinisenään kukkivia jakarandapuita.

Siemenpussit

Puutarhamyymälöissäkin piti tietysti käydä, ja erittäin hyvät olivat niidenkin valikoimat. Eikä taida olla yllätys kenellekään, että mukaan tarttui myös yhtä sun toista mielenkiintoista, niin kasveja kuin siemeniä. Sitruunaverbenaa oli kotonakin, mutta oli ihan pakko ostaa yksi sellainenkin mukaan, kun löytyi kukassa oleva. Täällä meillä kasvukausi ei taida riittää sitruunaverbenan kukkimiseen, ja kasvin talvettaminenkin on haasteellista. Tarpeeksi vanha kasvi kuitenkin kukkii valkoisin, tuoksuvin kukin.

Sitruunaverbenaa oli kotonakin, mutta oli ihan pakko ostaa yksi sellainenkin mukaan, kun löytyi kukassa oleva

Sitruunaverbenan kukka

Ulkomailla täytyy aina tehdä visiitti paikalliseen kauppahalliin, siellä näkee, miten tavallinen kansa elää turistikohteiden ulkopuolella. Malagan mercado oli hyvin hoidettu, täynnä ihania vihanneksia, hedelmiä, mereneläviä ja espanjalaisia kinkkuja. Nyt sattui olemaan nisperojen aika, ja niitä oli myynnissä parilla eurolla kilo. Nisperoksi kutsutaan Espanjassa japaninmispelin hedelmää, joka on kypsänä suloisen makea. Hedelmä ei säily kovin hyvin, ja siksi siitä ei varmaankaan ole tullut viljelykasvia isommassa mittakaavassa. Hedelmän sisältä löytyy isoja siemeniä, ja täytyihän ne ottaa mukaan. Eihän sitä olisi aito puutarhaturaaja, jos ei yrittäisi kasvattaa itselleen japaninmispeliä!

Nisperos

Malagan suloisia pikku viikunoita tuli myös maistetuksi, ja tietysti muhkeita jättitomaatteja. Mikähän siinä on, että lämpimissä maissa tulee syödyksi paljon enemmän hedelmiä ja salaatteja?

Malagan viikunat

Mutta nyt alkavat sitten kesän hommat. Ylen Ykkösen Aamu-tv tarjosi pestiä viikottaisen puutarhaosuutensa vetäjänä, ja mieluusti otin tehtävän vastaan. Eli siis huomisesta 9.6. lähtien olen koko kesän ajan tiistaisin suorassa lähetyksessä 8.45 kertomassa vaihtelevista puutarha-aiheista. Ensimmäisessä lähetyksessä huomenna puhutaan kesäkukista, niiden hoidosta ja valinnasta, eli ajankohtaisessa aiheessa ollaan. Odotan ohjelmantekoa ihan innolla, kiva tehdä suoraa lähetystä – siinä kun voi aina sattua ja tapahtua! Toivotaan kuitenkin kesäksi aurinkoisia tai ainakin sateettomia tiistai-aamuja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *