Toivioretki

Nomme turg

Meillä on kesän kynnyksellä ollut tapana tehdä toivioretki Tallinnan puutarhamyymälöihin. Remonttien ja muiden kiireiden takia se vähän viivästyi tänä vuonna, mutta viime viikon lopulla sinne päästiin.

Kyltti

Siis auto laivaan ja menoksi! Tallinnaan tultua laukut nopeasti hotelliin, ja sitten matkaan, sillä taimistoilla ja myymälöissä aika kuluu sukkelaan. Tällä kertaa suunnattiin ensiksi Nõmmen torille, joka on yksi lempipaikoistani. Ei suuren suuri, mutta kasveja piisaa! Erittäin siisti ja sympaattinen tori, kasvien lisäksi myynnissä vihanneksia ja elintarvikkeita, jotka ovat esillä pienissä myymälöissä, sellaisissa tuvan tapaisissa. Hyviä kahviloita ja ihania leivonnaisia!

Kahvi ja leivos

Kojuissa oli runsaasti tomaattilajikkeita, isoja taimia niitä hyviä venäläisiä ja virolaisia lajikkeita. Harmi, että kasvihuone on jo täynnä, joten tällä kertaa jäivät sinne. Mukaan lähti kyllä paljon ihania kesäkukkia ja mansikkakoiso. Kaksivärinen iris oli varmaan myyjän omasta puutarhasta nostettu, iso paakku maksoi vitosen.

Nomme turgin koju

Matka jatkui sitten Hortekseen. HortesHortes on iso ja hyvinvarustettu puutarhaliike, josta löytää meillä tuttujen merkkien lisäksi koko joukon oudompiakin nimiä. Ruukkuja ja kaikenlaista puutarhatarviketta, perennoja sekä puita ja pensaita. Mm. aprikoosipuita olisi ollut tarjolla, mutta pitäen mielessä auton tilan rajallisuuden hamstrasin pienempiä juttuja, siemeniä, pari ruukkua ja tomaateille ruiskutettavaa luonnontuotetta, jolla oli hauska nimi…

Puutarhatuote

Seuraavassa kohteessa tiesin auton täyttyvän. Suuntasimme nimittäin Kristiineen, ja siellä Kristiine Aiakeskukseen Linnutiellä. Kristiine

Kristiine ulkona

Kristiine ulkona2Pöydät notkuivat hyvin hoidetuista kesäkukista, ja perennapuolen ulkokentällä tuhannet ruukut odottivat ottajaansa! Kesäkukkien hinnat ovat täällä hyvin maltilliset, lähes kaikki pienemmät 80 senttiä, ja isotkin ruukut varsin houkuttelevissa hinnoissa. Sieltä siis värinokkosia, hopealankaa, punaista revonhäntää ja muita yksivuotisia. Perennapuolelta ostin maltillisesti vain himalajanjalkalehden ja muutaman keijunkukan. Täällä on muuten erinomainen valikoima kaunislehtisiä keijunkukkia, ja keijunkukka on eestin kielellä helmikpööris.

Keijunkukka

Mutta onhan päivä vielä huomennakin, ajattelimme, ja suuntasimme hotellille ja suihkun kautta vanhan kaupungin puolelle syömään. Tässä vaiheessa nimittäin muistimme, että hääpäiväähän tässä piti viettää!

Mansikoita torilla

Seuraavana päivänä aamiaisen jälkeen tie vei Tallinnan keskustorille ja kauppahalliin. Täällä ei kasveja ole yhtä paljon kuin Nõmmen torilla, mutta komea daalia ja ruosteliljoja nostettiin autoon. TorillaSitten Hansaplanttiin. Se on suuri ja hyvinvarustettu puutarhamyymälä, jossa hinnat eivät ole ihan yhtä edulliset kuin muissa mainitsemissani paikoissa, mutta esimerkiksi siemenvalikoima on todella hyvä! Kannattaa kuitenkin vertailla kansainvälisten tuotteiden hintoja, kaikki ei ole edullisempaa kuin täällä meillä.

Värinokkonen

Bauhaus ja Bauhof jäivät tällä kertaa käymättä, mutta eipä olisi mukaan paljon muuta enää sopinutkaan. Laivan autokannella huomasimme, että muutkin autot olivat yhtä täynnä, lastimme vain oli vähän erilainen.

Illalla kotiin tultua ensimmäinen homma oli ruukutus, Nõmmen torilla nimittäin iisopit, zinniat ja pienemmät hyötykasvit myytiin suoraan multapaakkuineen sanomalehtipaperikääröihin pakattuna. Niille siis kiireellä ruukut.

Valoisassa illassa oli ihana istuskella ja tutkailla uusimpia löytöjään. Ja suunnitella seuraavaa käyntiä…

Hortes2

Kaikki mainitut paikat ovat kohtuullisen matkan päässä Tallinnan keskustasta. Tässä muutamia osoitteita, mikäli alkoi kiinnostaa:

7 kommenttia

 1. Voi mitä ihanuuksia! Tuolla valtaa varmasti kasvihulluus ja syntyy uusia tarpeita nopeaan tahtiin….kiitos osoitteista! Toiveissa joskus päästä tuonne itsekin.

  Vastaa

  1. Hei Taru! Kasvihulluus on lievä ilmaisu, kyllä tuolla meinaa mopo välillä karata pahasti käsistä. Noihin mainitsemiini paikkoihin ehtii päiväristeilynkin aikana, ja kohtuullisen määrän tarkasti valittuja planttuja pystyy ehkä kuljettamaan ilman autoakin. Minulla ei sellaiseen tahdonvoima riitä, joten seuraavalla kerralla täytyy kai lähteä pakettiautolla liikenteeseen. 🙂

   Vastaa

 2. Kiitos kattavista vinkeistä! Vielä kun nuo etelän asukit menestyisivät varmuudella meidän leveyksillä niin kotiin tulisi oikien kunnon lastit kaunokaisia (vaikkapa tuo mahtava muotoon leikattu havu). Mutta kesäkukat – niitäpä tietysti voi tuoda ongelmitta.

  Hyvää kesää!
  Sini K.
  Viherpihan Kasvihormoni-blogista

  Vastaa

  1. Hei Sini! Mielenkiintoisia puutarhakohteita löytyy toki Virosta enemmänkin, mutta ajattelin listata hieman noita kaupallisia kohteita, joihin ehtii vaikka päiväristeilyn aikana. Totta on, että Virossa ollaan Etelä-Suomeakin suotuisammalla vyöhykkeellä. Yrittää voi tietysti jonkun aremmankin kasvattamista, ja kun hinnat ovat pääasiassa vielä suomalaisia taimimyymälöitä edullisemmat, eivät menetyksetkään kirpaise niin pahasti. 🙂

   Vastaa

 3. Oih, meillä on ihan pian tulossa retki Tallinnaan, ja samalla voisi käydä tällaisella toivioretkellä. Tiedän että tämä postaus on pari vuotta vanha, mutta yrittänyttä ei laiteta, joten on pakko kysyä, että mistä myymälästä tuo muotoonleikattu havu on peräsin?

  Vastaa

  1. Se oli Hortesissa, sanoo Pehtoori vuorenvarmasti. 😄 Kannattaa jättää autoon paljon tilaa vihreille tuliaisille, sillä niitä tulee mukaan taatusti. Antoisaa ja ihanaa reissua! 😊

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *