Onpa ihanaa, miten loppukesän lämpö on meitä hellinyt! Ihmisten ilmeetkin ovat olleet aurinkoisemmat, kun lämpöä on vihdoin saatu. Ja puutarhassahan tämä korvaus koleasta kesästä on otettu vastaan taivaan lahjana. Kesäkurpitsat pukkaavat hedelmiä hullun lailla, yrtit ja salaattikasvit puskevat uutta lehteä ja kimalaiset pörräävät kukissa loppukesän auringossa.
Yrttiympyrän lisäksi puutarhassa kasvaa yrttejä ruukuissa ja yrttilavassa. Lavaan istutin hunajamelonisalvian, joka on nyt hurjistunut valtavaan kasvuun. Se kukkii neljättä viikkoa tulenpunaisin kukin ja levittelee oksiaan 60-70 cm:n leveydelle, peittäen alleen lähimmät kyntelit ja timjamit.
Maa-artisokat ovat yli kaksimetrisiä, ja tulevat kohta kukkaan. Mukulat tosin saavat kasvaa mullan alla kokoa vielä ihan lumeen tuloon asti. Ja vähintään puolet niistä jätetään talveksi maahan, sielläpä makeutuvat ja pulskistuvat vielä kevätkorjuuta varten. Mukulafenkolin varsi on melkein kasvattajansa ranteen paksuinen, ja kukat huitelevat yli metrin korkeudessa.
Lehtikaalista on puhuttu pari vuotta suut vaahdossa, ylistetty sen terveellisyyttä ja helppoa kasvatettavuutta. Ja kuten aina käy, kun aikansa ylistetään, myös tätä kasvia on nyt ryhdytty ampumaan alas. Toisten mielestä se kerää liikaa raskasmetallia, toiset eivät tykkää mausta. Ja nyt jo intoillaan kukkakaalista ”uutena” lehtikaalina! Lehtikaalilla on pitkä kasvuaika, siinä mielessä se saattaakin kerätä hieman raskasmetallia itseensä, mutta kuka sitä nyt kilokaupalla syökään! Kukkakaaliin (ja muihinkin kaaleihin) verrattuna sillä on kyllä ravintoarvonsa lisäksi yksi ehdoton etu: tuholaiset eivät ole ollenkaan yhtä ihastuneita sen kasvustoon, ja se saakin kasvaa aika rauhassa lukuunottamatta niitä ensimmäisiä hentoja taimiaikoja.
Tomaattisadolla ei tänä kesänä voi kehuskella, kesä-heinäkuu olivat sään puolesta onnettoman koleat ja sateiset, ja siitä tomaatti ei pidä. Edes lämmin elokuu ei nosta satoa normaaliin, vaan pieneksi tuo jää. Ei ole riittänyt lämpö, ja osa keskikesän kukkatertuista vain surkastui pois tuottamatta hedelmää. Kyllähän noista nyt syötävää saa ainakin kolmeksi kuukaudeksi, mutta säilöntään ei taida riittää. Avomaaltakin olen poiminut muutaman, jo hieman punertuneen tomaatin. Ne on korjattava ajoissa, ennen kuin linnut käyvät nokkimassa ne punaisen värin houkuttelemina.
Sain keväällä kokeiltavaksi metallisen Season-istutuspöydän. Se on hyvin kompaktin kokoinen, ja mietinkin alkuun, mahtaako se riittää puuhailuun tällaiselle kasvihamsterille. Pöytä on kuitenkin osoittautunut varsin kätevän kokoiseksi. Se on tarpeeksi kapea mahtuakseen pieneenkin tilaan, ja silti syvyyttä riittää mukavasti. Ruukut ja muut tarvikkeet mahtuvat hyvin tason taustalevyn eteen vaikka pöydällä tekisi isompiakin ruukutuksia, ja alahyllylläkin on lisää korkeata tilaa. Ei siis mikään lelu tai koriste, vaan ihan kelpo työväline. Metallisena kestää säätä huomattavasti puisia paremmin ja on helppo pitää puhtaanakin.
[soliloquy id=”294″]