Yrttimaalla vihertää!

Timjami 'Lady Di' ponnistaa puutarhan yrttitarhassa jo kevättä kohti.

Timjami ’Lady Di’ ponnistaa puutarhan yrttitarhassa jo kevättä kohti.

Tässä vaiheessa kevättä on hyvä aika tarkistella monivuotisten talvehtineiden puutarha-asukkien tilaa. Luntahan ei ole enää kuin siellä täällä pikku länttejä, joten inventaariota on helppo tehdä.

Timjamit, salviat, mäkimeiramit, sitruunamelissa, ranskalainen rakuuna ja muut monivuotiset yrtit kurkistelevat jo mullasta. Pientähän se vielä on, mutta kyllä sieltä noustaan! Köynnöspinaatin punaiset nuppuset ovat myös näkyvissä, näin aikaisin en muista niiden aikaisemmin lähteneen kasvuun. Täytyy toivoa, etteivät kovat pakkaset enää yllätä, maan ollessa paljas voi pikkuisille käydä huonosti.

Ikkunanlaudalla talvehtinut kuolemattomien yrtti ei näytä oikein kuolemattomalta, enemmänkin haljun vaaleanvihreältä ja hentoiselta. Mutta kunhan valoa tulee lisää ja köynnös saa uutta multaa juurilleen, on se varmaan taas nimensä veroinen. Ehkä se viettää ensi talven puutarhassa, vaikka näyttääkin sinnittelevän pimeän talven myös sisätiloissa minimaalisella hoidolla.

Yhden kookkaan salvian nostin varmuuden vuoksi syksyllä ruukkuun sisätiloihin viileään ja valoon talvehtimaan. Se näytti jossain vaiheessa aika onnettomalta, mutta nyt versonpäihin on ilmestynyt vaaleanvihreätä lehteä, jee!

Kasvihuoneessa ainakin muratti näyttää talvehtineen komeasti ilman kummempia peitteitä, kasvi näyttää elinvoimaiselta ja vihreältä. Oikeastaan ihan samanlaiselta kuin syksyllä sisään vietäessä. Vaan yleensä se kriittinen kohta onkin ollut siinä vaiheessa, kun talvilevon jälkeen pitäisi heräillä uuteen kevääseen. Yllättävän moni kasvi on heittänyt henkensä siinä tohinassa, joten maltti on valttia. Ei siis järkytyksiä heräilevälle liialla kastelulla ja lannoituksella. Kun eihän sitä yleensä ihmisillekään pippuripihviä heti aamiaiseksi…

Aamiaisesta puheenollen, huomenna onkin sitten aikainen herätys. Olen Ykkösen Aamu-tv:n suorassa lähetyksessä kertomassa yrteistä ja Sonjan yrttitarha-kirjastani klo 6.50, joten Pasilassa ollaan silmä sirkeänä jo kuuden maissa. Aamuvirkut viherpeukalot siis ruudun ääreen keskiviikkona!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *