Tomaattikarnevaali

Tomaatit ja tuoli

Kasvihuoneen tomaatit alkoivat valmistua, niin kuin aina, kaikki yhtä aikaa elokuussa. Se tietää meillä tomaatteja aamiaisella, lounaalla ja iltapalaksi aina lokakuun loppuun saakka. Onneksi tomaatti on suosikkikasvikseni. Sorttejahan näissä tomaateissa piisaa maisteltavaksi, joten tylsäksi elämä ei silti käy.

Tomaattilautanen

Viitisenkymmentä erilaista lajiketta kasvoi tänä kesänä kasvihuoneessa ja avomaalla. Näin leutona syksynä raakileet pullistelevat vielä ulkosallakin kasvavissa pensaissa, mutta eittämättä osa jää vihreiksi. Ja tokihan niin käy kasvihuonetomaattienkin suhteen. Vihreitä tomaatteja ei pidä surkutella, se nyt vain on luonnon laki, että aina osa jää vihreiksi kylmien yllättäessä. Viimeisiä voi koettaa kypsytellä vielä keittiön pöydällä

Avomaan tomaatti

Jos kasvattaa tomaattinsa itse, pääsee valitsemaan makeimmat lajikkeet. Kaupalliseen tarkoitukseen viljeltäessä tärkeätä on satoisuus, mahdollisimman pitkä myyntiaika eli säilyvyys, kuljetuksenkestävyys ja viljelyvarmuus. Kotona kasvatettaessa ainakin meillä on tärkeinpänä yksi kriteeri, ja se on maku. Tokihan aina täytyy kokeilla jotain uutta ja mielenkiintoista, ja joskus ne kiinnostavimman näköiset lajikkeet eivät ole ne parhaimman makuiset.

Yksi viime vuosien erikoisuuksista on lähes musta tomaatti ’Indigo Rose’. Se maistuu ihan normaalilta tomaatilta, mutta tumman kuorensa takia se sisältää kuulemma erityisen paljon antioksidantteja.

´Indigo Rose´

´Indigo Rose´

Maailman makeimmaksi tomaatiksi mainittu ’Sungold’ pitää makunsa ansiosta pintansa, vaikka onkin vähän herkkä halkeilemaan, ja kasvutapakin on villinpuoleinen.

´Sungold´

´Sungold´

Kuin iso oliivi on muodoltaan kullankeltainen ’Blush’ on ehkä tomaateista kaunein punaisine häiveineen. Tämä hybridi on todella hyvänmakuinen, ihanan hedelmäisen makea ja satoisakin.

´Blush´

´Blush´

’Hurma’ on hienonmakuinen ja viljelyvarma perustomaatti.

´Hurma´

´Hurma´

’Black Krim’ tai ’Noir de Krim’ on tummanpuhuva, nimestään huolimatta ei kuitenkaan musta tomaatti. Muiden ruskeanpunaisten ja purppuraisten tomaattien tapaan siinä on makea ja mieto, mutta täyteläinen maku.

´Noir de Krim´

´Noir de Krim´

’Karvane tomaat’ on nimensä mukaisesti karvainen. Hedelmä on kuin nukan peittämä persikka, ja koko kasvissa on pitkät karvat niin varressa kuin lehdissä.

´Karvane tomaat´

´Karvane tomaat´

Keltapunainen ’Ananas’ on iso ja makoisa tomaatti. Tämä on toinen ’Blushin’ vanhemmista.

´Ananas´

´Ananas´

’Rose’ on poikkeuksellisen makea, keskikokoinen, hieman ruusunpunaiseen vivahtava lajike.

´Rose´

´Rose´

’Costoluto Fiorentino’ on hauskan näköinen poimuineen…

´Costoluto Fiorentino´

´Costoluto Fiorentino´

… ja ’Canestrino di Lucca’ eli Luccan pieni kori on varsin hyvänmakuinen sekin.

´Canestrino di Lucca´

´Canestrino di Lucca´

6 kommenttia

 1. Olipas mielenkiintoin tomaattikooste! Luulin että minulla on paljon tomaatteja ensi vuodelle, kun niitä on 6 lajiketta, mutta olenkin täysi aloittelija ilman kasvihuonetta. Tämän postauksen laitan kyllä suosikkeihin, jotta voin palata sitten kun kasvihuone löytyy ja haluan laajentaa tomaattiosaamistani!

  Vastaa

  1. Hei Annika! Tomaatteihin hurahtaa helposti, siemenpusseja tulee hankituksi sieltä sun täältä. Ja yhtäkkiä huomaa, että varastossa on enemmän lajikkeita kuin ehtii kesässä kokeilla. Lisääkin tehtaillaan harrastajien toimesta maailmalla koko ajan. Eiköhän Sinunkin pihallesi kasvihuone nouse ennen pitkää, jos tomaatteja rakastat… 😉

   Vastaa

 2. Hei Sonja! Oletko kasvattanut Ola nimistä pensastomaattia?Se on keltainen pensastomaatti. Mielestäni hyvä lajike.Tekee keskikokoisia hedelmiä.
  Sitten Sweet Million 100 . Nämä kaksi on mun vakiot, sitten jotain uutta kokeilussa.

  Vastaa

  1. Olaa en ole kasvattanut, mutta Sweet Million ja saman perheen Sweet 100 ovat kyllä tuttuja ja viljelyssä lähes joka vuosi. Viime kesänä kasvatin supermakeata kirsikkatomaattia Sun Cherry F1, joka oli ihanan makuinen.

   Vastaa

  1. Moro Anssi! Karvaisen tomaatin olen saanut siemenvaihtona, nimellä ’Karvane tomaat’, eli virolaisesta tulokkaasta lienee kysymys. Sillä nimellä en ole kylläkään siementä kaupoista löytänyt. Saattaa olla siis kyse jostain kotipuutarhassa syntyneestä mutaatiosta, tai sitten lajikkeen nimi voi olla virallisesti joku ihan muu.
   Myytävänä olevista tomaateista/siemenistä lähimmäksi tuota osuu mielestäni tomaatti ’Scheherazade’, jota myy mm. Croatinseeds, croatianseeds-store.com. Muita ”karvaisia” lajikkeita ovat mm. ’Garden Peach Tomato’, ’Peach Blow Sutton’ ’Wapsipinicon Peach’ ja ’Fuzzy Rose’. Noita löytyy eri nettimyymälöistä nimellä hakemalla. Nuo neljä viimeistä ovat nukkapintaisia, mutta eivät yhtä voimakkaasti karvaisia kuin tuo kasvattamani ’Karvane tomaat’.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *