Rosmariinin kukkia

Rosmariinin kukka

Puutarhassa kukkivat jo krookukset, mutta ikkunanlaudallakin nautitaan kukkaloistosta. Tai ei kai tämän kokoluokan kukkien kohdalla voi varsinaisesti kukkaloistosta puhua, mutta rosmariini on kuitenkin kevään kunniaksi ryhtynyt kukkimaan suloisin, vaaleansinisin kukin. Kukinta riippuu talven olosuhteista, nyt on kastelu ja lämpötila sen puolesta osunut kohdalleen ja muistuttanut ilmeisesti tarpeeksi kotiseudun talvea.

Rosmariini merellä

Rosmariinin talvettaminen sisätiloissa onnistuu parhaiten viileässä ja valoisassa, niukalla mutta säännöllisella kastelulla. Pehtoori kasvatti yhtenä vuotena rosmariinia siemenestä, ja se ei olekaan kärsimättömän hommaa se. Ensimmäisenä vuotena on turha toivoa yrtistä lammaspaistin maustetta, kasvu on ensimmäisenä vuonna erittäin hidasta. Syksyllä versossa taisi olla mittaa jopa lähes 10 cm. Pikku rosmariini talvetettiin sitten asianmukaisissa olosuhteissa. Koska Pehtoorissa on hieman insinöörin vikaa, laittoi hän itselleen talven ajaksi kännykkään viikottaisen muistutuksen kastelusta. Hätävarjelun liioittelua, sanoin minä, mutta pysyihän pikku yrtitys hengissä seuraavaan kevääseen.

Kasvit ovat kummia epeleitä, ne saattavat joskus selvitä lajilleen hyvinkin epätyypillisissä ääriolosuhteissa

Rosmariinin talvehtimisestä puutarhassa ei näillä leveysasteilla ole varmaa tietoa, joku hurjimus lienee saanut rosmariininsa selviytymään talvesta ulkosallakin. Kasvit ovat kummia epeleitä, ne saattavat joskus selvitä lajilleen hyvinkin epätyypillisissä ääriolosuhteissa, jos ovat tarpeeksi karaistuneita. Siksikin pitäisi jaksaa kanniskella kasvivauvoja keväällä ulkoilemaan ja kärsimään välillä vähemmän suojattua elämää. Silläkin uhalla, että naapurit nauravat kummallista kasvinkuskaajaa. Ja omituiselta se varmaan näyttääkin, jos syytä ei tiedä. Kai ne miettivät, että sisään ja ulos taimia roudaava puutarhuri ei vain osaa päättää, missä kasvinsa kasvattaisi.

Okran taimet

Esikasvatusaika on kuumimmillaan ja ikkunanlauta täynnä purkkeja, mutta vielä ajattelin ryhtyä yhteen uuteen puuhaan. Keijupuutarhaksi kutsutaan isoon ruukkuun tehtyä miniatyyrimaailmaa, ja sellainen on seuraavaksi suunnitelmissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *