Niiskutusta

SP_Joulutonttu pulkkamäessä

Nyt se sitten iski. Flunssa. Kauan se on antanut itsestään pieniä merkkejä, kurkkua ärsyttävää köhää ja aivastelua, mutta en minä siihen siltikään uskonut. Laitoin pienet oireet influenssapiikin syyksi. Vaan nyt on pakko myöntää, kipeä kurkku valvotti viime yön, ja kissakin säikähtää aivastuksia. Tämän vuoden ensimmäinen ja kaiketi viimeinen flunssa on täällä – ja juuri joulun alla!

SP_Lyhty

Ei muuten, mutta oli tietysti tarkoitus siivoilla, leipoa ja laitella kotia jouluisaksi, tehdä kaikenlaista kotoista. Onhan se sängyssä niiskuttaminenkin tavallaan kotoista, mutta kukas nyt imeltää perunalaatikon ja nostelee joulukoristeet esille? Pehtoori osaa kaikenlaista, mutta meidän jouluumme kuuluvan, jo kymmeniä aattoja nähneen rekvisiitan asetteluun hänestä ei ole.

SP_Joulutonttu

Taidan olla aika kaavoihini kangistunut joulun suhteen. Samat joulukoristeet kaivetaan joka vuosi vintiltä, taitavat olla samoissa ikivanhoissa pahvilaatikoissakin. Joka joulun jälkeen vain lisätään taas uusi kerros pakkausteippiä laatikon ympärille, kun tavarat pakataan odottamaan seuraavaa vuotta. Samat kuusenkoristeet, samat kuusenkynttilät ja sama vanha, kulahtanut kuusenalusmatto. Mutta onhan niillä jo oma tarinansa, ja kuinka monta joulua ne ovat nähneet!

Joulukukkakin pitää olla aina samanlainen, sininen hyasintti. Se oli äitini ehdoton suosikki, ja niin vain huomaan itsekin nostavani ostoskoriin juuri ne pulleimmat siniset, sulotuoksuiset kukkaset.

SP_Hyasintti

Mutta nyt siis ongelma, koska flunssa. Parantua pitäisi, ja puutarhuri kääntyy tietysti tässäkin puutarhan puoleen. Timjami on vanha tuttu yskänlääkeyrtti, sen sisältämä eteerinen öljy, tymoli desinfioi kurkkua ja irrottaa limaa. Timjamitee valmistuu kätevästi, ja raaka-aine löytyy maustekaapista.

Timjamitee

2 tl kuivattua timjamia

5 dl kiehuvaa vettä

(hunajaa tai sokeria)

Yrttejä haudutetaan kuumassa vedessä 20-30 minuuttia, maustetaan haluttaessa hunajalla tai sokerilla. Nautitaan päivän mittaan. Ja sairastaminen on ainakin hieman helpompaa.

SP_Timjamitee

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.