Neljän metrin pinaatti

KöynnöspinaattiKevään ensimmäisiä tulokkaita kasvimaalla ovat köynnöspinaatin (Hablitzia tamnoides) mullasta punaisina  pilkistävät versonnuput. Kaukasukselta kotoisin oleva monivuotinen hyötykasvi ei kyllä oikeasti ole pinaatti, vaan kuuluu revonhäntiin. Nimensä se on saanut kaiketi siitä, että kasvin lehtiä käytetään ruoanlaittoon pinaatin tavoin. Nuoria, rapsakoita versoja voi korjata käytettäväksi parsankin tavoin ennen kuin lehdet ovat täysin puhjenneet. Ovatkin muuten herkullisia höyrytettyinä ja voisulan kera tarjottuina! Vokkiruokiinkin niitä voi käyttää, ja ihan nuoret lehdet maistuvat tuoreeltaan salaateissa.

Köynnöspinaatti 2

Kun kasvimaalla mennään yleensä aika maanmyötäisesti, on taivasta kohti kurkottava syötävä köynnös hieno elementti.

Köynnöspinaatti ilahduttaa minua joka vuosi kasvimaalla myös komealla ulkonäöllään. Kasvi tekee runsaasti versoja, joista jokainen kiipeilee 3-4 metrin korkeuteen. Tuen täytyy olla tanakka, sillä köynnöspinaatista tulee tuuhea ja lehtevä köynnös. Erinomainen ihan koristekasvinakin säleikköön, kaariporttiin, obeliskiin tai seinustalle siis. Kun kasvimaalla mennään yleensä aika maanmyötäisesti, on taivasta kohti kurkottava syötävä köynnös hieno elementti.

Köynnöspinaatti 3

Köynnöspinaatti on pysynyt aika harvinaisena meidän puutarhoissamme, sillä sen lisääminen on haasteellista. Kasvia ei saa missään nimessä jakaa, silloin se kuolee. Moni on kokeillut, ja huonosti on käynyt, Joissain tapauksissa jakopala on jäänyt eloon, mutta emo on kuollut. Kasvilla on pitkä paalujuuri, jota on vaikea saada katkomatta ylös, joten ainakin ison yksilön siirtäminenkin on hankalaa. Siemenestä kylväessä siemen pitäisi saada syksyllä maahan, jotta se saa luontaisen kylmäkäsittelyn. Kannattaa kylvää runsaasti siemeniä, sillä itävyys on aina yllätys.

Meidän kasvimaallamme kasvaa kaksi köynnöspinaattia, jotka ovat ilmeisesti hieman eri kantaa. Kaiketi siksi ne ovat lähekkäin kasvaessaan tehneet keskenään hyvin itävää siementä, ja koko joukon jälkeläisiä ihan itsestään. Kerään syksyllä köynnöspinaattieni siemenet, ja toimitan ne niitä halajavalle siemenkaupalle. Mitäpä niitä itsekään pitämään, kun en enää lisää köynnöspinaatteja tarvitse. Yksi riittää hyvin isommallekin perheelle, saatikka sitten kaksi!

Tältä köynnöspinaatti näyttää kasvimaalla juuri tänään 4.5.2015

Tältä köynnöspinaatti näyttää kasvimaalla juuri tänään 4.5.2015

Köynnöspinaatin taimet ovat muuten talvehtineet meidän takapihallamme ruukuissa suojaamatta. Tämä antaisi olettaa, että kasvi talvehtisi hyvin myös parvekkeella. Ja siellähän se toimisi loistavasti näkösuojana! Tällainen monivuotinen rehevä köynnös, jonka maanpäälliset osat lakastuvat kokonaan talveksi, on varsinainen taivaanlahja. Eikä köynnöspinaatti edes ole kranttu kasvupaikastaan, vaan tuntuu viihtyvän yhtä hyvin puolivarjossa kuin auringossa. Kasvualustaksikin kelpaa melkein maa kuin maa. Kertakaikkiaan ihastuttavan monipuolinen suikertaja kasvimaalle tai koristekasviksi!

Hesarin toimittajakin sai puutarhajuttua tehdessämme lahjaksi yhden köynnöspinaateistani, kuten sunnuntain lehti tiesi kertoa.

Ai niin, kirja-arvontaan ehtii vielä osallistua jättämällä viestin 20.4. postaukseen, laittakaahan arvat vetämään!

18 kommenttia

  1. Kiitos kohteliaisuudesta, mutta totuuden nimessä täytyy kyllä myöntää, että köynnöspinaatin kasvattaminen on ollut tavattoman helppoa. Isoäidin kasvit-verkkokaupasta saa sitten taas syksyllä minun pinaattieni siemeniä, jos innostut kokeilemaan. 😉

   Vastaa

 1. Aioin juuri kysyä, mistä pinaatin siemeniäsi saa, joten kiitos paljon vinkistä! Merkkaan sen kalenteriini syksylle, etten vain unohda. Onko oikea ajankohta elo-syyskuu vai myöhemmin?

  Vastaa

  1. Hei Soili! Siemenet tuleentuvat juuri elo- syyskuun maissa, ja silloin varmaan se otollisin hetki kylvöllekin olisi. En ole omalla kasvimaalla huomannut mitään itämistä vielä syksyllä, mutta kevään tullen pakkaskäsittely on yleensä tehnyt tehtävänsä. Tällä hetkellä Isoäidin kasveilla http://www.isoaidinkasvit.fi ei näytä olevan varastossa siementä, se on aika kysyttyä tavaraa. Mutta syyskesällä olen luvannut taas toimittaa uutta satoa. Muualta heille ei niitä kuulema tulekaan.

   Vastaa

 2. Hyvä tietää! Haluaisin kovasti köynnöspinaatin, mutta ilmeisesti sitä saa haluta rauhassa, vaan eipä taida mistään oikein saada! Samoin merikaali näyttää olevan vaikeammin hankittavissa, siemeniä en itämään ole saanut…

  Vastaa

  1. Hei Värttinä! Aika harvinaista herkkua ovat nuo köynnöspinaatin taimet minunkin kokemukseni mukaan. Kun kasvia ei voi jakaa ja siemenkasvatus on vähän herrassaan, on taimia näkynyt lähinnä harrastajilla satunnaisesti. Merikaalia olen nähnyt saaristossa villinä, mm. Bengtskärin majakkasaarella. En ole itse kasvattanut, maistanut kyllä. Sisareni mies sanoo lapsuudessaan saaneensa merikaalista tarpeekseen. 😉 Missä päin Suomea vaikutat? Kenties voisin olla köynnöspinaatin suhteen avuksi… Voit viestitellä vaikka Ota yhteyttä-sivun kautta, jos haluat vastata privaatisti.

   Vastaa

 3. Hei, ystäväni onnistui tilaamaan köynnöspinaatin siemeniä ja nyt selvittelemme kuumeisesti kuinka kylmä käsittelyn voi tehdä pakastimessa että saisimme( minäkin elän toivossa että pääsen osingoille taimista) siemenet maahan jo tälle kesää?

  Vastaa

  1. Heippa Pohjanmaan akat! Vielä taitaa olla niin kylmä ihan ulkonakin, että se riittää siementen kylmäkäsittelyksi. Eli purkkiin multaa, siemenet siihen ja purkki ulos kevättalven armoille. Lunta voi kasata hieman purkin päälle, jos sitä löytyy.

   Köynnöspinaatti on vähän kinkkinen idätettävä, oman kokemuksen mukaan siemenistä itää ehkä kolmannes, ja niistä jää eloon kolmannes. Kun köynnöspinaatti on talvehtinut, ovat henkiin jäämisen mahdollisuudet jo huomattavasti paremmat. Ja aikuista, muutaman vuoden vanhaa kasvia on jo vaikea saada vahingossa kuolemaan.

   Kertokaapa, miten kylvönne onnistuivat. Blogini uusi versio löytyy osoitteesta http://www.meilläkotona.fi/sonjanpuutarhassa
   Sinne mielellään kommenttia köynnöspinaatista, tämä sivusto on oikeastaan vähän telakalla. Sieltä löytyvät kaikki nämä vanhat jutut, ja sen lisäksi paljon uutta mukavaa luettavaa.

   Jos köynnöspinaatin siemenkasvatus ei ota onnistuakseen, voin ehkä olla avuksi. Omalle kasvimaalle noita ”lapsia” kylväytyy joka vuosi, ja olen niitä joskus antanut hyviin koteihin. Satutteko muuten olemaan liikkeellä Vaasan seudulla 12.4.2016? Minulla on silloin siellä puutarhaluento, ja aiheesta olisi mahdollisuus keskustella ihan nokakkain.

   Vastaa

 4. Olen yrittänyt saada köymmöspinaattia menemään talven yli täällä Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä. Kahdesti ole tilannut Paratiisin taimitarhalta, mutta eivät nousseet enää seuraavana keväänä. nyt sain täältä erään rouvan pihasta taimia, jotka ovat itsestään sinne siemenistä kasvaneet ja rouva ihmetteli, että miten eivät minulla ole talvehtineet. Piti kasvia niin varmana täällä vitosella. Onko sinulla tietoa, onko köynnöspinaatista eri lajikkeita olemassa?

  Vastaa

  1. Hei! Köynnöspinaatista on olemassa ainakin kaksi eri kantaa, minulla on kaksi yksilöä, ja ne ovat keväällä selkeästi eri näköisiä. Tuntuvat tuleentuvankin hieman eri aikaan. Voi siis olla kyse eri kannasta. Mutta miten on, ovatko tämän rouvan siementaimet tämän kevään tulokkaita vaiko jo talvehtineita? Onko hän siis saanut siementaimensa talvehtimaan? Jos on, ne varmaan pärjäävät. Olen nimittäin huomannut, että varsinkin ensimmäisenä talvenaan köynnöspinaatti on aika arka ja saattaa menehtyä. Jos se selviää 1-2 talvesta, sitten se jo todennäköisesti pärjää. Itselläni on 2-3 vuotta vanhoja taimia ruukuissa, ja ne jopa talvehtivat ulkona niissä.

   Vastaa

 5. Hei, ovat olleet rouvan pihassa vuosia ja siementävät kovasti. Nyt minullakin meni talven yli kaikki 12 tainta täällä V-vyöhykkeellä. Niin monta on että olen niitä ilolla jo jakanutkin.

  Vastaa

 6. Hei Sonja!
  Voiko köynnöspinaattia pakastaa?

  Yst.terveisin
  Sirkkeli

  Vastaa

  1. Hei! Enpä ole koskaan kokeillut köynnöspinaatin pakastamista, mutta olettaisin sen onnistuvan samaan tapaan kuin pinaatinkin pakastaminen. Eli pikaisesti ryöpättynä ja tiiviisti pussiin tai rasiaan pakattuna toimii varmaan mainiosti. 😊👍🏼 t. Sonja

   Vastaa

  1. Hieno homma! Viime talvi oli kova köynnöspinaatillekin, toinen omistani oli heittänyt henkensä. Onneksi on uusia kasvamassa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.