Lupailee jo kevättä…

Tammikuu on alkanut niin kiireisenä, etten ole edes blogia ehtinyt päivittää! Tulevan kirjan tekstin ja kuvien toimittaminen on mukavaa puuhaa, mutta vie yllättävän paljon aikaa.

Kuvia pähkäillään luonnollisesti yhdessä Pehtoorin kanssa, ja hänenkin tiukka aikataulunsa on ollut hieman haasteellinen. Siipalle tuli yllättäen alkuvuodesta pikakutsu Kotkan Kaupunginteatteriin vierailemaan esitykseen, jonka harjoitukset ovat jo käynnissä. Samaan aikaan olivat meneillään vielä Aarresaaren esitykset Helsingissä, joten miestä ei paljon kotona ole tänä vuonna nähty. Ai niin, Kotkassa ensi-iltaan on siis tulossa Ronja Ryövärintytär. Ison miehen rooleja, merirosvosta rosvopäälliköksi.

Alkuvuoden lämpötilat ovat olleet puutarhan kannalta vähän turhankin vaihtelevat. Suojasää ja pakkanen vuorotellen pistävät luonnon koville, mutta kauniita jääkiteitä siitä muodostuu.

Vajan ikkunaan oli tullut kuurankukkia, vai olisikohan tämä kuuransammalta?

Mutta kevät on todistetusti tulossa! Sitruunaverbena, joka pudotti lehtensä syyspuolella ja asettui ainakin jonkinlaiseen talvilepoon, on herännyt eloon. Vaaleanvihreät lehdet ilmaantuivat jo loppiaisena. Viime vuonna sitruunaverbena heräsi vasta tammikuun lopulla, mutta silloin se olikin oleillut viileässä. Tämän talven kasvi on saanut olla lähes kastelematta huoneenlämmössä.

Kovin ilahduttavaksi huonekasviksi on osoittautunut persikkasalvia (Salvia dorisiana). Kuten kerroin viime vuoden puolella, ihanan tuoksuinen, isolehtinen kasvi tuoksuu hedelmiltä, ja kun lehtiä hipelöi, koko huoneeseen leviää raikas, persikkainen tuoksu. Kasvi on jaksanut rehottaa komeasti limenvihreänä talven niukassa valossa ikkunanlaudalla, ja voi melkein paremmin kuin kesällä puutarhassa. Kirjallisuus lupailee siihen kukkiakin keväällä, ja maltan tuskin odottaa!

6 kommenttia

  1. Kukkiihan se sammalkin, vaikkei kovin näyttävästi. 😀 Lapsena (ja myönnetään, vieläkin) ihastelin metsässä sellaista jäkälää, joka tekee punaisella reunustettuja harmaita torvia! Hävettää tunnustaa, etten tiedä niiden nimeä, mutta ovat aivan ihastuttavia minitorvia, joilla voisi kuvitella keijujen soittelevan.

   Vastaa

 1. Totta, kevättä jo lupailee muutenkin kuin vain siemenluetteloiden kolahtelujen muodossa! Kävin muuten Seedaholicin sivuilla ja tilaus pamahti meille vajaassa viikossa, mielenkiintoisen viettelevä paikka ja edulliset hinnat…mietinkin juuri että ovat nuo ulkolaiset siemenkaupat hinnoillaan samoilla kalkkiviivoilla kotimaisten kanssa, samoja pussejahan he kauppaavat usein.

  Tuo persikkasalvia täytynee jostain saada!

  Vastaa

  1. Ulkolaiset siemenkaupat ovat aarreaittoja! Paha kurki, että USAsta tulevat lähetykset ovat aina vähän tullin armoilla, meille kun ei saa tuoda kuin EU:n listoissa olevia siemeniä. Ja juuri ne listoilla olemattomathan kiinnostaisivat… Totta puhut, ulkolaiset myyvät joskus edullisesti myös suomalaisissa myymälöissä olevia siemeniä. Isommat markkinat ilmeisesti. Esim. Exotic Garden myy Impectan (Ruotsi) listoilla olevia siemeniä, ja Impecta toimittaa kyllä nopeasti ja kätevästi Suomeenkin. Mutta nyt on pakko vinkata: käy osoitteessa tomatoeden.com. Vannoin viime kesänä, etten hanki enää yhtään lisää tomaatteja, mutta täältä on pakko! Siellä on myös jonkin verran muita erikoisvihanneksia.Kauppa on puolalainen, joten tullirajoituksetkaan eivät haittaa, ja pussien hinnat pääosin 1-1,50€.
   Pahoin pelkään, että persikkasalvia on kuin ananassalvia, ei tee siis itävää siementä. Mutta pistokkaasta se lähtee helposti, joten kerro, jos satumme vaikka samaan aikaan samoille messuille tässä keväällä, niin saat oksan. Olen mukana ainakin Helsingissä, Kokkolassa, Haapajärvellä ja Jyväskylässä.

   Vastaa

 2. Ihanan herkkä tuo heräilevä sitruunaverbena. Minulla on vain pelargoneja, joiden heräilemistä odotan. Jätin ihanuudet syksyllä liian pitkäksi aikaa säiden armoille, ja osa näytti lopulta aika lohduttomalta. Otin kuitenkin kaikki toiveikkaana talvisäilytykseen… eihän sitä koskaan tiedä.

  Sinulla on kiva messukevät tulossa. Saako tulla moikkaamaan, jos sattuu samoille messuille? 🙂

  Vastaa

  1. Sitruunaverbenan lehdet ovat hauraan näköiset, ja kyllä ne sitä tässä vaiheessa ovatkin. Huolimattomalla käsittelyllä uudet versot varisevat todella helposti. Mutta aina se kevään vihreä kasvusto piristää tässä vaiheessa talvea ja antaa toivoa keväästä.

   Olisi tosi kiva tavata, jos kohdalle osutaan! Ilman muuta saa ja pitääkin tulla moikkaamaan, on mukava jutella ihan ”livenäkin”. 😉

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *