Kasvarin lämmössä

Lämpömittari

Tällaisena kesänä kasvihuone on kyllä taivaan lahja! Edes jossain tarkenee ja jossain tuntuu kesäiseltä, ainakin kun aurinko paistaa. Mutta saisi kyllä paistaa enemmänkin, sillä kasvihuoneen asukit kaipaisivat selvästi auringon säteitä. Tomaatit eivät edes suostu vaihtamaan väriä, vaikka yleensä tähän aikaan on jo makeita hedelmiä syötäväksi asti. ’Indigo Rose’, jonka hedelmät ovat lähes mustat, näyttää tummumisen merkkejä, ja joissain lajikkeissa ollaan sentään jo menossa kellertävään suuntaan. Mutta suurimmaksi osaksi kukkaa ja raakiletta pukkaa, vaan ei vielä juuri merkkejä kypsymisestä.

´Indigo Rose´

´Indigo Rose´

Edes kurkut eivät ole vielä ehtineet kasvattaa hedelmiään kasvihuoneessa täyteen mittaan. Kunnon kasvuun pääseminen oli kesän alussa tuskaisaa katsottavaa, kun viikkoihin ei tuntunut tapahtuvan mitään. Tokihan nyt alkuja on paljonkin, mutta eivät nuo kypsy ollenkaan samaan tahtiin kuin normaalikesinä. Yleensä parhaaseen satoaikaan kurkkuja ei tahdo ehtiä syödä tarpeeksi nopeasti! No, kyllä kai nämäkin kypsyvät sitten kaikki taas yhdessä rysäyksessä, se rysäys on vain aika paljon myöhemmin kuin yleensä.

Pieniä kurkkuja

Kosteus ja viileys tekee tietysti tekojaan kasvihuoneen tiiviissä kasvustossa, ja tuuletuksen kanssa saa olla tarkkana. Ovet auki, vaikka ulkona olisi viileämpääkin, se on ihan välttämätöntä näin sateisena kesänä. Tuuletus onneksi kuivattaa lehdet, eivätkä homeet pääse jylläämään. Tosin kasvustoa pitäisi ruveta myös karsimaan reippain ottein, ainakin tomaattien alalehdet taitavat saada kohta kyytiä. Ilma kiertää paremmin ja kasvi saa käyttää voimansa hedelmien valmistamiseen. Ja ehkä se satunnainen aurinkokin tavoittaa hedelmien posket paremmin.

Kurkun kukka

Itse olen aina ollut hieman kahden vaiheilla tomaattien latvomisen suhteen. Tietysti se pitäisi tehdä, jotta hedelmät kypsyvät, mutta jokainen leikattu pinta altistaa kasvin myös taudeille ja homeille. Siksi yritän välttää sitä viimeiseen asti. Suo siellä, vetelä täällä…

Chilien ja paprikoiden suhteen hillitsin tänä vuonna itseni, niitä ei ole montakaan. Onneksi, viime vuonna olikin tunnelma kuin viidakossa joka suuntaan rehottavien chilipuskien keskellä. Lajikkeita on niin paljon kokeiltavana, että pienimuotoinenkin innostus saa aikaan hillittömän chilimetsän.

Chili

Suuri oli riemastus, kun yllättäen huomasin, että kesäkuun alussa Espanjasta kukkivana tuomani sitruunaverbena on kaikessa hiljaisuudessa ryhtynyt kukkimaan uudestaan! Pohjolassa kasvatetuista sitruunaverbenoista en ole koskaan saanut yhtäkään kukkaan, mutta tämä etelän asukki päätti ilahduttaa toisella satsilla tuoksuvia kukkia. Ehkä kylmä ja sateinen kesä on saanut sen uskomaan, että on ollut talvi, ja uusi kevät siis tulossa. Raukkaparka taitaa olla aivan sekaisin.

Sitruunaverbenan kukka

Mutta kaiken kaikkiaan kasvihuoneessa on ihana istua tällaisena viileänä kesänä, haistella tomaattien tuoksua ja silitellä pullistuvia viinirypäleitä. Huomenna tiistaina on jälleen Ylen Aamu-tv:n kesäpuutarhuri-osuuden vuoro, ja siellä sitä silloin jutustellaan, kasvihuoneen lämmössä! Tiistaina 8.45 Ykkösen puolelle siis, ja toki juttu näkyy sitten myöhemmin Areenassa.

[soliloquy id=”294″]

6 kommenttia

 1. Sitruunaverbenasta kysyisin, kun sellaisen vihdoin löysin Jyväskylän viherlandiasta. Oletko talvettanut omasi viileässä talven yli, vai kuinka saisin ensi kesänäkin tätä ihanaa yrttiä? Tuntuu olevan aika vaikea löytää kyseistä kasvia ainakin täällä kaakkois-suomen kulmalla…

  Vastaa

  1. Hei Taru! Sitruunaverbenan talvettaminen tapahtuu tosiaankin viileässä ja valoisassa. Se pudottaa lehtensä talvella ja näyttää siltä kuin olisi kuollut. Annoin omalleni pikku tilkan vettä pari kertaa kuussa – mutta tosiaan ihan pienen tilkan. Se virittyy herkästi lehteen turhankin aikaisin keväällä. Pitää siis varoa, ettei sijoituspaikassa aurinko ja lämpö herättele sitruunaverbenaa liian aikaisin. Se näet tarvitsee menestyäkseen runsaasti valoa, ja meillä olohuoneen ikkunanlaudalla ei keväällä tarpeeksi sitä ole. Sitruunaverbena saisi siis uinua ainakin maalis- huhtikuulle asti. Onneksi olkoon löydöstäsi, se on todella ihana yrtti, ja toivottavasti yleistyy meillä Suomessakin! 😉

   Vastaa

   1. Kiitos Sonja verenjano talvetusvinkeistä! Laitanpa sen siis valoisaan viileään varastoon ja toivon parasta:)

    Vastaa

 2. No tulipas tuohon viestiin taas oikolukijalta ihan oma versio:) tarkoitin tietenkin verbenan talvetusta….

  Vastaa

  1. 🙂 Unohtui vielä mainita, että sitruunaverbenaa on helppo lisätä pistokkaista, ainakin myöhemmin keväällä ja kesällä.

   Vastaa

   1. Ok! Kiitos vinkistä. Täytyypä kokeilla myös pistokkeiden laittamista.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.