Ihmepavut

Marraskuussa Thaimaassa kävimme paljon ruokatoreilla ihmettelemässä erilaisia munakoisoja, monia kummia kurkuntapaisia, eksoottisia hedelmiä, tuttuja ja tuntemattomia yrttejä sekä mereneläviä. Pöydillä syyttävästi tuijottaneet kokonaiset sianpäät jätän tässä nyt vähemmälle käsittelylle.

Yhden kojun orressa roikkui jättimäisiä papupalkoja. Yhteistä kieltä myyjän kanssa ei niin paljon ollut, että olisin saanut selville palot kasvattaneen kasvin nimen, mutta ostin nipun kuitenkin matkaan.

Toin ne Suomeen, ja nyt ne ovat kuivuneet keittiön naulassa. Ajattelin kokeilla, josko näistä saisi jotain kasvatetuksi ensi kesänä, mutta mietin tietysti vähän huolissani, millainen jättikasvi tällaiset palot on mahtanut kasvattaa. Jos papu itää, peittyykö koko talo syksyyn mennessä tuon palkokasvin alle?

Mahtaakohan kukaan olla viisaampi? Onko jonkun tielle osunut tällainen hervoton palko? Pavut eivät itsessään ole mitenkään poikkeuksellisen isoja, mutta niiden kotina toimiva palko on hervoton! Pistää miettimään, olisiko sittenkin kyseessä oikein joku puu eikä palkokasvi ollenkaan? Miten mukavaa, että maailmassa on niin paljon kaikenlaista kummaa, josta pitää ottaa selvää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.