6 kommenttia

 1. Vertaistuki on todella tärkeää! Messuilla on sellainen yhdistävä messuhenki, tuntuu hyvältä useimmiten käydä tutkimassa, juttelemassa, haistelemassa tuulia messuilla, samanhenkisiä löytyy helpolla, kademieliset eivät useinkaan tuollaiseen tilaisuuteen eksy, onneksi!

  Helsingin messuilla en käynyt, kiitos upeista kuvista. Tampereelle aion tehdä ostosmatkan kunhan tutustun näytteilleasettajiin, puutarhapuoli riittää jälleen niilläkin messuilla, toisaalta monialamessuilla on puolensa, vallankin jos isäntä tulee mukaan ja tarhurointi ei häntä kiinnosta.

  Vastaa

  1. Helsingin messuilla olisi kyllä saanut olla enemmän vihreää – vai tuntuukohan Tukholman jälkeen vain tarjonta vaisulta? Tampereen messuista en vielä tiedä. Olen silloin lauantaina Tampereen Sokoksella kertomassa vähän tomaateista ja uudesta kirjasta, mutta saa nyt nähdä, jaksaako/ehtiikö messuille asti. Kevätkin näyttää rynnistävän sellaista vauhtia, että täytyisi ehtiä vähän kuopsuttelemaankin. Köynnöspinaatti on jo noussut, ja scillat avautuvat jo varmaan huomenna! :))

   Vastaa

 2. Jos et tampereen supermessuille ehtinyt, voin lohduttaa ettet paljoa menettänytkään. kävin ja petyin, entistä laimeemmaksi mennyt, edelliskerran kävin v.2014 ja siihen nähden todella pienimuotoiseksi surkastunut messuilu=(.

  Vastaa

  1. Voi miten tylsää! Mikähän näissä Suomen puutarhamessujen järjestelyissä oikein mättää? Onkohan kyse yleisön aliarvioinnista vai onko messupaikat ylihinnoiteltu niin, että yrittäjillä ei ole varaa vuokrata paikkaa? Ainakin tiedän, että messujärjestäjät eivät halua satsata ohjelmaan yhtään. Sen olen myös kuullut, että yrittäjät eivät halua osallistua messuille, kun kiireiset kevätviikonloput työllistävät muutenkin. Oli miten oli, tosi ikävää tietoa ja ideoita halajaville harrastajille.

   Vastaa

   1. Turun puutarhamessut on ainakin mennyt alamäkeä jo useamman vuoden. Alamäki lähti liikkeelle joidenkin huhujen mukaan silloin kun messukeskus kaappasi tapahtuman itselleen ja samalla katkaisi vuodesta 1843 asti pyörineen yhdistysvetoisen perinteen. Nyttemmin krääsä on vallannut messut ja puutarhapuolen painotusta on vähennetty ja muita aihealueita lisätty ja laajennettu. Messut olen jättänyt nyt jo pari kertaa väliin. Samoin näyttää tehneet monet alan toimijatkin.

    Vastaa

    1. Tämä olisi kyllä vakavan pohdinnan paikka kaikille puutarhamessujen järjestäjille. Miksi tärkeät ja kiinnostavat alan toimijat jättävät messut väliin, kun juuri niitä kävijät haluaisivat nähdä? Onko messupaikan hinta liian kova saatavaan tuottoon nähden? Paljon kuulee myös sanottavan, että ei ole varaa pitää henkilökuntaa päivätolkulla kiinni messuosastolla vuoden kiireisimpään aikaan. Pitäisikö messut järjestää aikaisemmin tai myöhemmin? Mutta aikaisemmin tuottajilla ei ilmeisesti ole myytävää ja myöhemmin harrastajat ovat taas puutarhoissaan ja mökeillään viikonloppuisin. Suo siellä ja niin edespäin.
     Selvä on kuitenkin, että joku muutos olisi tehtävä. Helsingin messujen kävijämäärät ovat muistaakseni parhaimmillaan olleet 65 000, nyt 46 000. Ja kun puutarhapuoli on tunnissa kierretty, on pakko olla ohessa sisustus-, mökki- ja ties mitä muuta messua. Tukholmassa on ymmärretty ainakin kiinnostavien esiintyjien ja esitelmien merkitys, nekin osaltaan houkuttelevat kävijöitä ja sitä myöten näytteilleasettajia paikalle. Meillä isommat messut eivät satsaa ohjelmaan senttiäkään. Tuntuu siltä, että niiden järjestäjiä vaivaa tiedon puute ja ylimielisyys tyyliin ”kyllä ne mummat tulevat niitä kukkia katselemaan joka tapauksessa.” Enpä ole kuullut, että meitä puutarhasta oikeasti innostuneita ja harrastajien kanssa kommunikoivia olisi koskaan konsultoitu messuja järjestettäessä.
     Huoh. Tästä voisi puhua vaikka kuinka pitkään, ja itse asiassa kyllä pitäisikin.

     Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.