Afrikan sininen

African Blue

Muutama vuosi sitten löysin ihastuttavan lisän yrttitarhan valikoimaan. Purppurasävyinen, monivuotinen basilika African Blue (Ocimum kilimandcharicum x Ocimum basilicum ’Dark Opal’) kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta, mutta totta se vain on. Tämä basilika kukkii koko kesän uskomattoman pitkin kukkavanoin, kestää jopa kohtuullisesti kylmää, pärjää auringossa ja vähän varjoisammassakin. Afrikan Sininen ei säikähdä edes pientä kuivumista, ja voi kasvaa isossa ruukussa yli metriseksi puskaksi.

African Blue

Purppuraruotiset syvänvihreät lehdet ovat syötäviä, mutta koristekasvina tämä basilika taitaa olla käytetympi. Se on steriili risteymä, joten itävää siementä ei ole tarjolla, mutta pistokkaat juurtuvat helposti. Sen kamferin tuoksun sanotaan jopa häätävän peuroja. Meillä ei ole niin isoista elukoista haittaa, joten onneksi ei tarvitse testata niitä tehoja. Pörriäiset sen sijaan rakastavat African Bluen ihania sinipunaisia kukkahuiskiloita. Kasvi on monivuotinen, hyvissä olosuhteissa viileässä ja valoisassa sen voi talvettaa sisätiloissa. Itse en ole vielä onnistunut, tosin yrityskin on kyllä ollut vähän puolihuolimaton. Onneksi olen yleensä löytänyt keväällä taimen, vaikkakin tänä vuonna sain hakea omani vähän kauempaa. Mutta on se vaivan arvoinen!

Valkovuokot

Tämä viikonloppu on varsinaista matalalentoa. Perjantaipäivä menee Tuusulassa kasvihuoneasioista kertoessa. Perjantai-iltana on vuorossa vierailu Kotkan Kairoon musikaalikomedialla Diiva divaani, tervetuloa nauramaan! Lauantain sekä sunnuntain olen Porissa puutarhamessuilla. Siellä on ohjelmassa paljon mielenkiintoista puutarha-asiaa, kesäkokkausta ynnä muuta, ja itse kerron yrteistä sekä ruukkupuutarhasta. Kannattaa siis suunnata Porin Karhuhalliin, jos hollille osutte.

Muistakaapa muuten kirja-arvonta tuossa edellisessä postauksessa, vielä ehtii osallistua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.