Kasvukauden päättäjäiset

No niin, kasvukausi on sitten virallisesti ohi. Viikonloppuna tyhjennettiin ja siivottiin kasvihuone taas vähän haikein mielin. Kastelujärjestelmä pestiin ja laitettiin odottamaan kevättä, se on palvellut hyvin jo kymmenen vuotta. Luukunavaajien sylinterit irrottettiin, osa noista avaajista on ollut käytössä jopa yli kymmenen vuotta. Hyvällä huollolla nämä lisävarusteet kestävät siis vuosia, joten hankintahinta tulee kyllä kuoletetuksi. Maksavat siis itsensä takaisin ja puutarhurilla on kesällä pari asiaa vähemmän hoidettavana.

 

Kennolevyien kasvihuone on kiva siinä mielessä, että sinne voi laittaa talvivarastoon kaikki puutarhakalusteet, työvälineet ja lannoitteet. Levy ei näy selvästi läpi, joten tavarat ovat katseilta suojassa. Varastotila on ainakin meidän pihassa kortilla, joten tällainen talvisuoja on tervetullut lisä.

Talvetan kasvihuoneessa myös perennoja, joille ei ole löytynyt paikkaa puutarhassa edellisenä kesänä. Köynnöspinaattien ruukuissa olevat taimet pääsevät sinne myös. Ja viinit! Siirsin aikaisin keväällä pari viiniköynnöstä pois kasvarista ruukkuihin, yllättäen ne selvisivät aika brutaalista juurien katkomisesta ja rankasta operaatiosta hyvin. Ne ovat kasvaneet ruukuissaan koko kesän, ja nyt katsotaan, josko ne selviävät ruukuissa talven yli. Ei ole kyllä aavistustakaan, minne ne ensi kesänä istuttaisi, eivät ole oikein talvenkestäviä lajikkeita.

Ja sitten pari sanaa toisesta rakkaasta puuhasta ja työstä. Nyt syksyllä aikaa ovat puutarhahommirn lisäksi vieneet monet erilaiset konsertit ja niiden harjoitukset. Ensi viikolla olen mukana kollegani Meiju Suvaksen 35-vuotistaiteilijajuhlaa viettämässä Martinus-salissa, konserttia säestää Vantaan viihdeorkesterin 20-miehinen ensemble. Mukana ovat myös Eini ja Virve Rosti sekä Noora Karma. Luvassa on siis magiaakin… Jaso Big Bandin kanssa teen konsertteja ensi kuussa muutaman, ja työn alla on myös Kodinkynttilät-lauluyhtyeen joulukonserttiohjelmisto. Lauluyhtye on hieno, mutta vaativa instrumentti, ja harjoituksissa raikuvat naurun lisäksi välillä ärräpäät, hah!

Tomaatit lokakuussa

Lämpötilat ovat öisin hiipineet jo lähelle nollaa, ja puutarhassa alkavat perennapenkit loistaa keltaisina. Yrttimaalla timjamit ja kyntelit kukoistavat, ne ovat jaksaneet rehottaa tällaisenakin kesänä. Kasvihuoneen tomaatit alkavat vedellä viimeisiään, mutta kyllähän satoa vielä syntyy.

Kävin poimimassa kuutisen kiloa kypsiä ja kypsytettäviä. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä inventaariota siitä, mitkä lajikkeet kestävät surkeitakin oloja. Ne, jotka kuluneesta kesästä ovat voittajina selvinneet, ovat kyllä sitten taatusti kestäviä.

’Citrinaa’ olen ylistänyt kirjassani Tomaatti! satoisaksi ja kestäväksi, ja sitä se kyllä onkin. Tuossa kuvassa on tänään poimittuja hedelmiä, osa kypsiä, osa vielä raakileita. Nämä kaikki ovat yhdestä ainoasta tertusta! Ei siis vain yhdestä kasvista, vaan yksi tertunranka kannatteli tuollaista määrää. Kaikkiaan yksi ’Citrina’ teki tänä vuonna kolme samanlaista terttua, joten siinä tomaatteja riitti huonosta kesästä huolimatta. Maultaan tämä venäläinen perinnelajike on erinomainen, hieman sitrusarominen.

´Citrina´, nämä yhdestä tertusta. Hedelmä on keskikokoinen tomaatti.

’Tolstoi’ F1 on erittäin hyvänmakuinen, satoisa ja terve hybridilajike, kuvassa tänään kerättyä satoa. Harmi, että siemeniä ei oikein kannata kerätä, hybridin siemenestä kasvatettu kun ei ole takuuvarmasti vanhempansa kaltainen. Ainahan sitä voi kokeilla, mahdollisuus on fifty/fifty, mutta mielestäni tomaatin kasvatusaika on turhan pitkä moiseen lottoon.

´Tolstoi´ F1 on osoittautunut terveeksi ja tuottoisaksi.

’Blush’ on myös vastustuskykyiseksi ja satoisaksi osoittautunut. Sitä olen kasvattanut siemenestä, jonka toin New Yorkin matkalta, Euroopassa en ole tätä lajiketta nähnyt. Se on erittäin herkullinen ja hurmaavan kaunis, ison taatelin kokoinen punaraitainen keltainen tomaatti.

´Blush´ on Amerikan tuliainen.

Juuri sen kohdalla tein tänä kesänä kokeen. Olen aina ollut sitä mieltä, että tomaattien latvominen ei kypsytä hedelmiä yhtään sen nopeammin, ja siksi jätän sen tekemättä. Latvominen ja leikkaaminen yleensä altistavat kasvin homeille ja sienitaudeille, kun taudit pääsevät haavapinnan kautta kasvin solukkoon. Tänä kesänä kokeilin kahdella vierekkäin kasvavalla ’Blushilla’ teoriani paikkansapitävyyttä.

Kasvit olivat täsmälleen saman kokoisia ja niissä oli saman verran terttuja elokuun puolivälissä, kun latvoin niistä toisen. Toiseen jäi raakileiden lisäksi vielä kukkaterttukin. Latvotun hedelmät eivät kypsyneet yhtään sen nopeammin kuin toisenkaan, melkeinpä päinvastoin. Jossain vaiheessa latvottuun kasviin iski harmaahome, ja nyt se lyyhistynyt taudin alla. Latvomattomasta sen sijaan olen korjannut satoa koko ajan, tänään nämä kuvan hedelmät, ja kasvi on edelleen terve. Onpa se jaksanut tehdä niistä elokuun kukista vielä raakileetkin, jotka todennäköisesti kypsyttelen keittiön pöydällä.

Eli satoa latvomattomasta saa ihan yhtä aikaisin kuin latvotustakin, jopa enemmän ja kasvi myös pysyi terveempänä. Kotikutoinen kokeeni ei tietenkään täytä minkään valtakunnan sääntöjä, mutta itselleni se on ainakin jonkinlainen vahvistus siitä minkä olen aikaisemminkin havainnut.

´Rambling Red Striped´

Nyt alkavat päivät pimetä ja valo olla sen verran vähissä, että loputkin hedelmät otan tällä viikolla  sisälle kypsymään, ja sitten laitetaan kasvihuone talviteloille.

Ei siis mennyt ihan kuin Strömsössä säiden puolesta tämä satokausi, mutta puutarhuri ei olisi puutarhuri, jos ei jo seuraavaa kevättä tähyilisi. Ja siihen liittyen: tomaattiasiaa on luvassa kurssillani Helsingissä Annalassa (Hämeentie 154) maaliskuussa 2018. Sitä ennen helmikuussa on vuorossa yrttikurssi ja jo tammikuun lopulla käsitellään kasvihuoneasioita kasveista kasvihuoneen valintaan ja huoltoon. Kurssit järjestää Hyötykasviyhdistys, ja niille voi ilmoittautua heidän sivujensa kautta kunhan kurssit sinne ilmestyvät.

Aurinkoa sateen keskelle

Ei näin paljon voi sataa! Tai voihan, märkänä lilluva puutarhamaa on siitä todiste. Nurmikko vihertää ja maa-artisokat kasvavat kohta taivaaseen eli jotain hyvää tässä veden tulossa on. Tomaattejakin kypsyy joka päivä, joten siinä mielessä ei voi valittaa, mutta kyllä olisi kiva olla välillä ulkonakin eikä koko ajan sisällä sadetta paossa.

Täytyy siis koettaa piristyä kuvilla auinkoisemmista maisemista eteläisestä Espanjasta parin viikon takaa. Näistä otoksista saa vähän aurinkohoitoa!

Upeat orkideat Espanjassa

Laitetaanpa nyt vielä tänne bloginkin puolelle tämä pari viikkoa sitten Facebookissa julkaistu postaus Esteponan Orkideapuistosta. Espanjassa kun tuo netti ei antanut laittaa materiaalia näille sivuille.

Viehättävästä pikkukaupungista Esteponasta Espanjan etelärannikolla olen kertonut aikaisemminkin, ja tänään kohteenani oli sen hieno orkidarium.

Yli 1300 erilaista orkideaa ja 5000 kasvia pieteetillä rakennetussa ympäristössä – kai sitä voisi luonnehtia kasvitieteelliseksi puutarhaksi, vaikka sisätiloissa onkin. Isoa hallia hallitsee komea vesiputous, ja aika kosteana ilma pysyisi muutenkin, siitä huolehtivat säännölliset sumusuihkut.

Kasvit on sijoitettu vertikaalisiin seinäpuutarhoihin, puiden oksille ja kasvualtaisiin. Kukkivat kasvit on huomaavaisesti merkitty punaisin lapuin, jotkut orkideathan ovat niin pieniä tai kukinnaltaan huomaamattomia, ettei niitä tulisi muuten katsoneeksi. Ja minipuutarhakin siellä on, pikkuruisista orkideoista tehty. Sen luona on katsojille suurennuslaseja, että miniatyyrikasveja pääsee tarkastelemaan lähemminkin.

Tällaiselle vähemmän orkideoja kasvattaneellekin puisto oli elämys, ja varmasti asian harrastaja on täällä onnensa kukkuloilla. Isossa rakennuksessa tuli jopa vähän futuristinen olo, tältä voisi kuvitella näyttävän tulevaisuuden puutarhoissa.

Orkidarium sijaitsee Esteponan keskustassa, eikä isoa rakennusta ja sitä ympäröivää puistoa ja suihkulähteitä ole vaikea löytää. Kuumana päivänä Espanjan auringossa paikka on todellinen keidas.

Estepona Orchidarium, Calle Terrazza 86, Estepona, Spain