Tomaattipäivitystä

Kasvihuone kukoistaa, ja taas sitä huomaa istuttaneensa aivan liian tiheään. Ei mikään yllätys kylläkään. Yhden taimen laitoin selkeästi erikseen keväällä, ideana oli seurata, miten kasvuun vaikuttaa se, että tomaatti saa kasvaa väjässä, koskematta muihin.

´Sweet 100´

Tässä vaiheessa on vaikea huomata eroa. Ehkä on lajikekohtainenkin juttu, mutta tämä ’Azoychka’ näyttää kasvavan ihan samassa tahdissa kuin muutkin, eikä sen terveempänä tai sairaampana kuin hieman tiheämmässä kärvistelevät lajitoverinsa. Tai itse asiassa juuri tästä yksilöstä jouduin poistamaan ensimmäisen harmaahomeen vaivaaman raakileen. Muissa ei sitä ongelmaa ole vielä ollutkaan.

´Lemon´

Ruiskutin kasvuston kuitenkin ennaltaehkäisevästi harmaahometta vastaan Prestopilla, erityisesti haavapaikat, joista on poistettu varkaita tai oksia, ne ovat erityisen alttina homeelle . Prestop sisältää Gliocladium-hyötymikrobia, jota käytetään myös kasvualustoissa. Sillä on paljon hyviä kasvia suojelevia ominaisuuksia, multaan sekoitettuna tai kasteluna se suojelee kasvia juuristotaudeilta, ja lehdille ruiskutettuna se valtaa omalla kasvustollaan lehtien pinnan, joten haitalliset homeet ja sienitaudit eivät saa jalansijaa.

´Blue Ridge Mountain´. Sen kukka on mukavan pörheä.

´Blue Ridge Mountain´ raakileita.

 

Samaa mikrobia ja ainetta käytetään mansikkaviljelmien yhteydessä mehiläispesien suulla. Menemättä sen tarkemmin teknisiin ratkaisuihin mehiläiset astuvat mikrobipölyyn pesästä lähtiessään ja vievät sitä mansikankukkiin, joissa se torjuu harmaahometta. Täytyy sanoa, että olen lähestulkoon liikuttunut tällaisen innovaation edessä! Luonto auttaa luontoa, ja kerrankin ihminen ei ole siinä välissä haitaksi.

´Citrinaan´ tulee yhteen terttuun hillitön määrä keltaisia, sitruunan muotoisia hedelmiä.

Prestopin ostaminen vaatii kasvinsuojeluainetutkinnon suorittamista, vaikka kyse on käsittääkseni ihan vaarattomasta luonnontuotteesta, jota esiintyy peltomaassamme. Ehkäpä se voi aiheuttaa jotain ärsytystä väärin käytettynä.

´AAA Sweet Solanon´ kukka on aprikoosin värinen.

Harmaahomeen lisäksi toinen harmituksen aihe ovat tuholaiset. Olen minimoinut niiden mahdollisuuden pitämällä kaikki muualta tuodut kasvit poissa kasvihuoneesta. Kesäkuun alkupuolella hankin vain kaksi kasvihuonekurkun tainta luotettavaksi sanotusta myymälästä, kurkut kun kevään tuoksinassa jäivät kylvämättä. Mutta eilen huomasin kurkuntaimien ylälehdillä ansarijauhiaisia. Niissä oli ollut siis sittenkin niiden munia, ja neljä, viisi viikkoa on ilmeisesti nyt riittänyt porukan aikuistumiseen. Melkein itku pääsi, kun tiedän kuinka vaikeita hävitettäviä ne pirulaiset ovat ja miten tuhoisaa niiden erittämä mesikaste ja sen aiheuttama nokihärmä on!

´Faelan´s First Snow´. Jännittävän näköinen lajike on mutaatio, jossa on keltaista, valkoista ja vihreätä lehdissä.

Sakset käteen ja kurkut poikki juuresta samantien. Vein ne lämpökompostorin uumeniin, kärvistykööt tulevat sukupolvetkin siellä. Mutta tietysti jokunen valkosiipi oli jo ehtinyt tomaatteihinkin. Liima-ansoissa näin pari, joten todennäköisesti niitä on kasvustossa ainakin kymmenkertainen määrä, muniakseen jokainen parisataa munaa. Pöh!

´Korol Gigantovin´ kukatkin ovat isot.

´Korol Gigantovin´ raakileita.

 

Tänä aamuna pistin siis tilauksen Biotukselle jauhiaiskiilukaisista. Jos Suomen Posti suo, kiilukaiskotelot saapuvat kylmäpakkauksessaan loppuviikosta, ja levitellään sitten ansariin kuoriutumaan ja loisimaan aikanaan jauhiaisten munia. Eroon niistä ei pääse, mutta säännöllisellä torjuntahyönteisten levittämisellä kannan saa pysymään aisoissa.

´Cello F1´ tuottaa tasaisen kokoisia ja herkullisia miniluumutomaatteja.

Laitoin kiukkuisen viestin taimimyymälään, ja kerroin tapahtuneesta. Sieltä tietysti vastattiin, ettei heillä ole ollut ko. tuholaisista mitään havaintoa. Eipä tietenkään, mahdolliset saastuneet kasvithan on jo myyty asiakkaille tai heitetty pois ennen öttiäisten lentoon lähtöä, joten niitä helpommin havaittavia aikuisia yksilöitä tuskin myymälässä on. Myymäläthän harvoin kasvattavat taimensa, joten taimet jauhiaismunineen ovat todennäköisesti tulleet heillekin muualta. Jauhiaiset eivät selviä ulkona meidän talvessamme, joten talvilämmin kasvihuone on niiden ainoa mahdollinen lähde.

´Karkiano´ on espanjalainen harvinainen lajike, jolla on isot kukat. Jäämme odottamaan hedelmiä.

Täytyy toivoa parasta. Tänään Aamu-tv:n Lumpeen kukissa annettiin vinkkejä siihen, miten puutarhastaan saa hieman helppohoitoisemman. Asfaltille vain koko piha, hah!😂 No ei, onhan niitä muitakin pikku juttuja. Valmistettiin myös tee-se-itse-altakasteluruukku. Ohjelma on tietenkin tavalliseen tapaan katsottavissa Areenasta.

7 kommenttia

 1. Hyvältä näyttää tomaattisadon suhteen. Täälläkin on muutamia maistiaisia Sungoldista saatu. Kukkia on paljon tomaateissa. Toivottavasti loppukesä ja syksy olisi lämmin ja pitkä, jotta tomaatit ehtivät tuottamaan edes kohtalaisen sadon. Lämmitystä kun en kasvarissani harrasta.
  Toivottavasti saat otettua niskalenkin jauhiaisista. 🙂

  Vastaa

  1. Onnekas olet, kun saat jo nauttia ihanista ’Sungoldeista’. Tänä aamuna saapuivat styroxlaatikossa ovelle Biotukselta tilaamani jauhiaiskiilukaisten munat! Ne ovat nyt jääkaapissa odottamassa levitystä, siinä kananmunien vieressä. :)) tomaatit kukkivat runsaasti, näyttää siltä, että ne taas yrittävät ottaa kurjan alkukesän kiinni. Viime vuonna kävi samoin, loppukesästä kukkia ilmestyi aivan mahdottomasti. ’Korol Gigantovin’ hedelmät paisuvat hurjaa vauhtia, ne ovat jo huomattavasti isommat kuin sunnuntaina otetussa kuvassa. Voi kun tulisikin pitkä ja lämmin syksy!

   Vastaa

 2. Tänä vuonna hankin lasitetulle parveekkeelleni ”Rotem” tomaatti-lajiketta. Vielä ei ole kuin raakileita tertuissa. Onko kenelläkään kokemusta tästä lajista?

  Vastaa

  1. Hei Ulla! ’Totem’ F1 on kohtalaisen varhainen lajike, hybridi eli risteymä (siihen viittaa nimen jäljessä oleva F1-merkintä). Se on kompakti pieni pensastomaatti, varkaita ei siis tarvitse poistaa. Korkeutta sille tulee 50-90 cm kasvupaikasta tai ruukun koosta riippuen, joten se tarvitsee varmaan tukea viimeistään, kun hedelmät alkavat muodostua. ’Totem’ F1 on viihtyessään hyvin satoisa, pieniä punaisia hedelmiä tulee paljon. Lannoita säännöllisesti ja ravistele kukkaterttuja hellästi pölyttymisen varmistamiseksi, niin saat poimia tomaatteja koko loppukesän ja syksyn. Kuten satoisimmat pikku pensaat yleensäkin tämä lajike ei ole mielestäni kaikkein makeimmasta päästä, mutta sehän on makuasia. 😉 Kivan makuinen kuitenkin ja tosiaan satoisa.

   Vastaa

 3. Tuholaisia ja härmää. Nämä jaksavat todella masentaa. Se etteikö muuten olisi jo vaikeaa, niin sitten päälle tulee jokavuotiset ongelmat. Tämä vuosi lähti käyntiin todella kivasti, mutta eipä aikaakaan kun kasvustosta alkoi löytymään vihannespunkkeja. Tällä kertaa ne ovat jokseenkin pysyneet kurissa, mutta näkyvät kyllä kasvustossa. Ja aina kun tuntuu siltä, että nyt päästiin kuiville, alkaakin uusi invaasio. No, jottei homma olisi liian helppoa, niin tietysti tähän päälle vielä kirvat, härmä ja nokihärmä. Ansarijauhiaisiakin näytti olevan muutamia viime karsinnassa. Ja kun sama toistuu järjestelmällisesti vuodesta toiseen, niin kyllä alkaa kiinnostus lopahtamaan koko touhuun. Ja
  kun näistä öttiäisistäkään ei pääse eroon sitten millään. Ruiskutuksia on takana liiaksikin, mutta eihän nämä itsetehdyt suihkutteet mihinkään auta. Ja peruskäyttäjän
  saatavilla olevilla aineilla kattavuudetkin pitäisi olla superhyviä toimiakseen. Kasvihuonekautta voisi tässä etelässä jatkaa suhteellisen pitkään pienellä lisälämmityksellä, mutta pahasti alkaa näyttämään siltä etteivät täällä kasva enää muut kuin tuholaiset.

  Vastaa

  1. Hei! Pahoittelut, että vastaamiseen meni aikaa, olen matkoilla ja netti toimii paremmin ja huonommin – yleensä huonommin. 😉
   Jaan tuskasi, varsinkin tämä onneton kesä viileine ja sateisine säineen on ollut tuskaa paljon lämpöä ja valoa vaativille kasveille kuten tomaatti ja chili. Tuntuu, että pilvisten säiden takia on ollut toivottoman pimeätäkin. Minun kasvihuoneeni on niin kostea, ettei punkeista juuri ole ongelmaa, mutta harmaahome ja muut sienitaudit ovat olleet todellinen riesa. Paljon on satoa menetetty, mutta kun kasveja on runsaasti, jää sitä kyllä riittämiin syötäväksikin. Chilikasvattajalla taitavat olla nuo tuholaisongelmat suuremmat kuin tomaattipuolella, vai mitä olet huomannut molempia enemmän kasvattaneena? Itselläni chilejä on ollut aina vain muutama, korkeintaan kymmenkunta, enkä ole niihin niin tarkkaan perehtynyt.
   Ruiskutuksetkin ovat kosteassa ansarissa kaksipiippuinen juttu: tautien ja tuholaisten torjuntaa pitäisi harrastaa, mutta toisaalta märkä kasvusto toimii kasvualustana homeelle. Täytyisi yrittää yhdistää samaan ruiskutukseen mahdollisimman monta tehoainetta, ettei tarvitsisi alvariinsa olla suihkuttelemassa. Laiha lohtu, mutta kaikilla on tainnut kulunut kesä olla kurja!
   P.S. Laitoin Sinulle myös sähköpostia, kun tämä vastaus uhkasi tulla pitkäksi!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.