Tomaatintaimien aikaan

Kauan sitä on tässä on odoteltu ja toivottu, pidetty peukkuja ja innostuttu jokaisesta auringonpaisteen pilkahduksesta. Ja nyt se on täällä, kevät. Linnut sirkuttavat ja pyörivät linnunpönttöjen ovensuilla siihen malliin, että jälkeläisiä on tiedossa.

Melkein maltoin tomaattien kylvämisen kanssa maaliskuulle, mutta yksi satsi piti silti laittaa tulemaan jo helmikuun alussa. Ja sehän kostautuu, kun ei niitä tietenkään ole ulos saanut, vaan lykkäävät ressukat kukkaterttuja ikkunanlaudalla. 

Ensimmäinen raakile.

Oikeasti olen kyllä ehdottomasti sitä mieltä, että tomaattien kylvöaika on vasta maaliskuusta huhtikuun alkuun saakka. Liian aikaisin kylvetyiltä taimilta loppuu valo ja niiden juurtuminen lopulliselle kasvupaikalle on vaikeampaa, kun taimet ovat paljon yli kahden kuukauden ikäisiä.

Tämän siitä saa, kun ryhtyy kylvöpuuhiin turhan aikaisin…

Viime kesän haasteellisissa olosuhteissa otettiin tosissaan tomaatista mittaa, ja opin taas arvostamaan ruttoa ja harmaahometta paremmin sietäviä lajikkeita. Suhteellisen terveitä ja satoisia viime kesän pimeinä, sateisina ja kylminä kuukausina olivat ’Tolstoi’ F1, ’Blush’, ’Citrina’, ’Black Krim’ ja ’Zlatava’. Toki muitakin hyviä oli, mutta nämä pistivät erityisen sitkeinä silmään. Kaikki ovat runkotomaatteja ja erittäin hyvänmakuisia, joten niitä kasvatan tänä vuonnakin, vaikka toivon tietysti parempaa kesää.

Lisäksi kokeilussa on kehuttu amppelilajike ’Red Profusion’ F1. Viime vuoden amppelitomaattini ’Losetto’ F1 oli kyllä ainakin minulla kaikkea muuta kuin amppeliin sopiva kasvaen korkeaksi hujopiksi vailla amppelitomaatin rentoutta. Ei jatkoon.

Runkotomaatit ’Moneymaker’, ’Red Pear’, ’Lemon Boy’ F1, ’Varto’ ja ’Rugantino’ sekä pensastomaatit ’Maike’ ja ’Amateur’ pääsivät myös kasvatukseen tänä vuonna. Kaikkiaan taimia on nyt kasvamassa lamppujen alla ja ikkunanlaudoilla 80-90, osa omaan käyttöön, osa kavereille. Minut tuntevat ihmettelevät varmaan, miksi lajikkeita on näin vähän, vain 13 kappaletta. Syy on juuri se kurjaakin kurjempi viime kesä. Sen jälkeen halusin pitäytyä pääasiassa vain takuuvarmoissa sorteissa. Tosin tiedän, että jos tässä ehditään vielä käymään Kouvolan puolessa toukokuussa, saattaa sieltä mukaan tarttua muutama (siis muutama kymmenen) sorttia!

Mutta onpa ihanaa, kun pitkän talven päätteeksi aurinko paistaa, kevätkukkijat kukoistavat ja saa taas haistella tomaatinlehtien kesäistä tuoksua!

6 kommenttia

 1. Olipa kiva päästä lukemaan kuulumisiasi. Olenkin jo meinannut, että laitan viestiä ja kyselen, mitä kasvatuksille kuuluu 😀 Olet kyllä ollut ihailtavan maltillinen, vautsi vau. Toisaalta, kivasti käynti tällä seudulla korjaa tilannetta. Minun pitäisi myös käydä (ilmeisesti) samaisessa paikassa hakemassa koulimisjämiä, khih. En kyllä tiedä, mihin ihmeeseen ne laitan, mutta totesimme, että onhan nyt amppelitomaattejakin oltava! Ne olivat jääneet omalta kasvatuslistalta jostain syystä kokonaan pois…
  Ihania tomaatti-kuvia <3 Mukavaa kevään jatkoa teille <3

  Vastaa

  1. Kiireinen kevät musiikkipuolella on hieman verottanut tätä blogihommaa, kahden konserttiohjelman harjoittaminen esityskuntoon on vienyt ajan aika tarkkaan. Onneksi välillä voi päivittää jotain pikaisesti facebookin puolelle. 🙂
   Viime kesä sai todellakin arvostamaan ja kylvämään kestäviä lajikkeita, mutta niitä on sitten kappalemääräisesti enemmän. Joten lopputulema on jokseenkin sama: liikaa tomaatintaimia! Toivon saavani ison osan kasvihuoneeseen vapun seutuvilla, kun nyt taas edes vähän lämpenisi. Eihän sitä nyt vauvojaan voi ulos kylmään laittaa. 😀

   Vastaa

   1. No ei ihme, ettei blogille ole aikaa jäänyt 🙂 Missäs päin konsertit ovat?
    Viime kesä oli kyllä melkoinen oppiäiti tomaatin suhteen. Muistutti hyvin, että luonnon edessä olemme aika pieniä ja vaatimattomia. Toivotaan, että tänä vuonna olisi paremmat kelit 🙂 Toivoisi jo lämpöä, jotta saisi vauvat ulkoilemaan. Jopa meillä on alettu lämmitystä harkitsemaan, kun talo täyttyy taimista hurjaa vauhtia ja selvästi alkavat jo kärsimään liian pienistä kasvupaikoistaan. Ihana tuoksu tosin valtaa koko talon 🙂

    Vastaa

    1. Ensimmäiset konsertit uudella ohjelmistolla olivat jo, Kodinkynttilät-lauluyhtyeen konsertti Järvenpäässä ja Retroviisukonsertti Lohjalla. Lisää on vielä luvassa, mutta tuo ensi-ilta on aina se tiukin rutistus. Kodinkynttilöitä voi muuten kuulla ja nähdä videolla yhtyeen kotisivulla kodinkynttilat.com. 😊
     Täynnä ovat täälläkin hyllyt, pöydät ja ikkunanlaudat, ja nyt pitäisi kylvää kurkut ja kesäkurpitsat. Vaan mistäs niille tilat…

     Vastaa

 2. Lajikemäärä on ihan kohtuullinen, joskus vain on sellaisia vuosia ettei kaikkea ehdi. Mulla on tänä vuonna 35 lajia kasvussa ja tapani mukaan kylvin vasta huhtikuun puolella, polvileikkauksen takia vasta nousevan kuun aikaan eli kuun puolen välin aikaan. Satoa ehtii hyvin tulla näinkin, mulla ei ole kovin hyviä sisäkasvatuspaikkojakaan, lasihuoneessa on kohtuullinen lämpötila ja ekat siemenet ovat itäneen. Tomaatin kasvu toukokuulla kasvarissa on huikeaa, usein on raakileet jo, kun ne viileään muovihuoneeseen siirrän.

  Joskus meillä oli puhettakin tuosta muovitunnelihuoneesta – meillä ei ole ollut vaivaa niin homeesta kuin ikävistä vierailijaötököistä, kun molemmat päät kasvarista saa auki ja kunnon tuuletuksen lähes joka päivä. Kaunis muovihuone ei ole, mutta toimii. Tomaatti tuntuu hyvin viihtyvän myös viinirypäleiden kanssa, vaikka rypäleet tahtovat ottaa tilaa ja viidakkoveitsen kanssa saa muutaman kerran kesässä tilaa raivata.

  Tänä vuonna valikoimassa on monta uutta ja varmat vanhat. Tomaatin tuoksu on niin kesäinen! Kurpitsat ja kurkut on mullakin vielä pussissa odottelemassa. Haaveenani jälleen suuri kurpitsamaa, jotenkin sen kasvutapa ja muodot kiehtovat – niitä on kymmenkunta lajiketta (kanoille omansa tietenkin).

  Vastaa

  1. Meiltä saivat viinit kyytiä, kun olivat mokomat niin tilaa vieviä. Ajattelin, että kuolevat siirrossa, mutta mitä vielä! Viinit olivat isoissa astioissa viime kesän, katsotaan, miten ovat talvesta selvinneet.
   Tomaatin kylvö huhtikuulla on hyvä idea, ja kyllähän ne taimetkin komeammiksi tulevat kasvarin valossa. Sitä vain ei millään malta, kun kevättalvi tuntuu niin pitkältä! Se tunnelisysteemi tuntuu olevan hyvä, yhdellä tuttavalla on sellainen ja tuuletus toimii. Kunpa olisi pihalla lisää tilaa…
   Onko kanoilla oma lempilajike kesäkurpitsoissa? 😀 Iso kurpitsamaa olisi ihana, oikein sellainen laaja lehtimeri!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.