Talvista maa-artisokkaa

Uskomattoman sateinen syksy on pitänyt minut poissa puutarhasta. Kurainen maa ja litisevän märät nurmikot eivät oikein kyllä kävelyäkään kestä tiivistymättä ja rikkoontumatta, joten parempi pysytelläkin astinkivillä ja poluilla. Kylmä syyssade ei myöskään houkuta puutarhahommiin, joten puutarha on saanut olla vaihtelevien säiden armoilla pääasiassa omillaan. Nythän sadetta on ollut tarjolla kaikissa muodoissaan: tänään taas vaihteeksi vettä, eilen vihmoi räntää ja sitä edellisenä päivänä lunta. Eipä ainakaan ole yksitoikkoista!

Okakokeilustani kirjoitin keväällä, ja näyttää kyllä siltä, että tuo kasvi ei ihan meidän ilmastoomme ilman suojausta passaa. Pikku pakkanen yllätti jo lokakuussa ja vei okien maanpäälliset osat, ja ilmeisesti kasvu päättyi siihen. Joulukuussa nostin ”sadon”: muutama herneenkokoinen nappula. Taitaa olla enemmän kasvihuonetavaraa tämä mukulakasvi.

Okasato ei ollut häävinen.

Maa-artisokat sen sijaan ovat pulskistuneet syksyn mittaan maassa komeiksi, ja maan ollessa aivan sula mukuloita saattaa saada suoraan puutarhasta vielä joulupöytäänkin. Tänään nostetut valkeat mukulat päätyvät uuniin paahtumaan, ja ah, miten hyviä ne ovat.

Pulskia maa-artisokkia.

Joku valitteli röpeliäisten maa-artisokkien kuorimisen vaikeutta, mutta eihän niissä mitään kuorimista ole. Juuresharjalla vain puhtaaksi ja mukulat kypsymään, vastanostettujen artisokkien kuorihan on ihan olematon. Jos jonkun nystyrän mutkaan jää multaa, nystyrän voi taittaa irti ja silloin taipeenkin saa puhtaaksi.

Joulutunnelma on nyt sateessa hieman hakusessa, mutta toivotaan silti kaikille hyvää joulunodotusta. Ja kukapa tietää, säiden ollessa näin vaihtelevat saattaa jo huomenna olla taas maa valkoinen!

4 kommenttia

 1. Sain maa-artisokan juurakoita työkaverilta viime viikolla ja vein kellariin odottelemaan kevättä. Odotan jo innolla ensi kautta, että pääsen kokeilemaan. Hänkin sanoi, ettei niitä tarvitse kuoria monista opeista huolimatta.
  Katseet alkavat olemaan jo keväässä ja tomaatin kasvatuksessa. Luin juuri Tomaatti-kirjaasi ja se on aivan mielettömän upea teos! Yritin etsiskellä Citrinan siemeniä, mutta aika harvassa tuntuvat olevan. Seemne maailma oli ainoa, mistä löysin. Osaatko sanoa, löytyykö niitä muualtakin?

  Vastaa

  1. Maa-artisokka on hieno mukulakasvi, ja varsinkin grillatut maa-artisokat ovat aivan ihania! Hyvin helppohoitoinen ja satoa saa keväällä ja syksyllä. Varsista muodostuu kesän aikana parimetrinen vihreä seinä, joka on hyvä näköeste, jos sellaista tarvitsee. 🙂
   Kiitos kiittämästä, ihanaa, että olet tykännyt Tomaatti!-kirjastani. Tomaatit ovat niin rakkaita minulle, että kirjaakin tein hartaudella. ’Citrina’ on venäläinen lajike, ja itsekin olen varmaan aikanaan hankkinut siemenet Tallinnan torilta. Laitan Sinulle sähköpostia siemenistä. Hyvää joulun odotusta, kohta ollaan keväässä!

   Vastaa

 2. Voi sanoa, että onpa söpöjä pikkuisia okasia – vaikka ei näistä juuri evästä saa… Ehkä jonakin toisena vuonna sitten.
  Mutta maa-artisokat näyttävät sen sijaan pullistelevan sitäkin rehvakaammin. Pitänee taas laittaa kasvuun näitäkin, meiksin tontilla kun kasvaa mitä milloinkin 😀
  Hyvää joulunaikaa sinne tänään Lucian – erittäin lumisena – päivänä, valon juhlaa alkaa enteillä…

  Vastaa

  1. Eipä tosiaan päästy okaa maistelemaan tänä vuonna. 😀 No, kaikkea ei voi saada, ja vähän onnenkauppaahan tämä puutarhurointi joskus on. Mutta ehkäpä siinä osa sen viehätystä.
   Hyvää Lucian päivää täältä räntäsateesta, sen kunniaksi voidaan sytyttää kynttilät kaamosta torjumaan.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.