Suloinen suopayrtti

 

Suopayrtti on perenna, joka kukkii pihallamme sen kummempaa hoitoa vaatimatta. Itse asiassa se ei kasva edes kukkapenkissä, vaan nurmikon laidassa melkein kalliolla, todella vaatimattomissa olosuhteissa. Se on ollut tässä puutarhassa olemassa jo ennen minua, varmasti joskus se on kasvanut ihan perennapenkissäkin, mutta nyt yksilöitä on hajallaan siellä täällä. Olen antanut niiden olla niin, siinäkin on oma viehätyksensä, että ne pullahtelevat ylös milloin missäkin. Välillä kasvi on ollut melkein kadoksissa, mutta sitten seuraavana vuotena kukkavarsia on noussut taas uusiin paikkoihin.

Suopayrtti on sitkeä uustulokas suomalaisessa puutarhassa, ja historiassa sitä on käytetty monenlaisiin tarkoituksiin, muun muassa nimensä mukaisesti saippuana. Hylättyjen torppien ja talojen puutarhoissakin sitä näkee kukkimassa valkoisin tai hennon vaaleanpunaisin kukin. Siinä on jotain viehättävää luonnonkukan vaatimattomuutta, ja muistan lapsena ihastelleeni suopayrttiä niityllä metsän reunassa, jonne se oli karannut varmaan jostain vanhasta puutarhasta.

Tänä vuonna taidan ottaa siemenet talteen ja istuttaa suopayrttiä jonnekin puutarhaan isomman rykelmän ihan kunnon perennapenkkiin. Vaikka saattaapa olla, että se haluaakin kasvaa juuri noin,  vaatimattomissa olosuhteissa sinnitellen eikä kuohkeassa mullassa ja hyvin ravitussa perennapenkissä.

6 kommenttia

 1. Kiitos – sain nimen tunnistamattomalle kukalle 🙂
  Luin tämän jutun jo muutama päivä sitten ja päätin ottaa kuvan täällä meillä kasvavista samanmoisista kukista. Ja sehän se. Kasvaa samoin omia aikojaan, kuivassa paikassa takapihan seinustalla ja ilman hoitoa…
  Olen tosin tuumannut siirtää sen toisaalle, mutta siemeniäkö nyt pitää kerätä…
  Ja saippuaa väkertää 😀

  Vastaa

  1. Meillä ostetaan kyllä laiskoina saippuat ihan kaupasta! 😂 Mutta suopayrtti on jotenkin hellyyttävä kaikessa vaatimattomuudessaan.

   Vastaa

   1. Tänään tein sellaisen tempauksen, että siirsin osan näistä suopayrteistä toisaalle… Ja kyllä oli sitkeät juuret! Kokeilen siis, että lähteävätkö kasvuun uudessa paikassa ronskilla syksysiirrolla…
    Mutta siksi vain siirsinkin osan 😀
    Ja tosiaan; kun kukkaa hieraisee, niin siinä on saippuamainen tuoksu! Silti – kaupasta ne saippuasysteemit meillekin tulevat jatkossakin.
    Mutta se siemenien keruujuttu jäi vaivaamaan, koskahan niitä alkaa muodostua…

    Vastaa

    1. Hei! Pahoittelut, että vastaamiseen on mennyt kauhean pitkä aika, olen ollut matkoilla, ja netti on ollut sen verran hii-ii-das, että olen hoitanut sitä kautta vain ihan välttämättömät virka-asiat.
     😄
     Siemenet ovat pikkuisia, kun kahvinporoa, ja tuleentuvat myöhään. Ja taitavat olla vähän epätasaisia itämäänkin. Mutta sen sijaan suopayrtti leviää helposti juuren avulla jakamalla, ja se taitaa olla syy vanhojen kasvustojen leviämiseen ojanpientareille ja niityille. Joten ronski syksysiirto saattaa olla juuri se mitä kasvi tarvitsee lähteäkseen runsastumaan! 😊

     Vastaa

  1. Kauneusarvot ovat tärkeät nekin, ja ne tulevat kyllä hyödynnetyiksi! 😊

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.