Ötökkähotelli

Useamman vuoden käytössä ollut hyönteishotelli

Useamman vuoden käytössä ollut hyönteishotelli

Viime tiistaina Aamu-tv:n Kesäpuutarhuri-osuudessani kerroin hyönteishotelleista ja niiden tarpeellisuudesta. Mukana oli myös yhdessä Pehtoorin kanssa värkättyjä erilaisia hotelleja, vaatimattomasta matkustajakodista fiininpään viiden tähden majoituslaitokseen.

Yhden tähden ötökkähostelli

Yhden tähden ötökkähostelli

Palautteesta päätellen aiheesta ja ohjeista tykättiin tosi paljon. Katsojat lähettivät oitis kuvia pörriäispesistä, joita oli värkänneet ohjelman innoittamina, ja kommentit olivat mieltä lämmittäviä. Siitä innostuneena päätin tehdä tännekin postauksen hyönteishotelleistani, ja esitellä yhden kasaamisen kuvin.

Hyönteishotelli_rakennus1

Laatikkomallisen pesän voi rakentaa laudoista, mutta helpommalla pääsee värkkäämällä väliseiniä ja katon valmiiseen laatikkoon. Paikallisen Alkon ystävällinen myyjä antoi varastosta pohjaksi sopivan puulaatikon, suuri kiitos vain sinne suunnalle. Eikä tarvinnut edes ostaa mitään! Hän kertoi pikku vinkin: kalliimmat viinit tulevat puulaatikoissa, ja yleensä maanantaisin, Joten silloin kannattaa olla haukkana paikalla. Toki kaikki muutkin vanhat laatikot, vaikka puiset pöydänlaatikot tai lokerikot sopivat hyönteishotellin rakennusaineeksi.

Hyönteishotelli_rakennus4

Pehtoori sahasi laatikon kahtia, arvelimme, ettei seinälle kiinitettävän pesän tarvitse olla juuri kymmentä tai kahtatoista senttiä syvempi. Muutenhan muoto ja koko voi olla ihan millainen vain. olen nähnyt varsinaisia taideteoksia, ja varsin kookkaitakin rakennelmia esim. kaupunkien puistoissa.

Pörriäispesässä olisi hyvä olla katto, jotta sinne ei sada. Hotellissa majailevat hyönteiset eivät nimittäin pidä kosteudesta.

Hyönteishotelli_rakennus2

Hotellin sisustuksessa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Kävyt, kuorike, kaarna, tuohi, risut – kaikki kuivat luonnonmateriaalit, joista muodostuu koloja ja rakosia sopivat hyvin. Pähkinänkuoriakin taisi meidän hotelliin joutua. Puupalikoihin voi porata villimehiläisille kolosia, halkaisijaltaan ne saisivat olla 4-8 mm, jotkut hyönteiset halajavat jopa sentinkin läpimittaisia koloja.

Hyönteishotelli_rakennus5

Sopivia syviä putkia, pesäkoloja villimehiläisille saa edellisvuotisista, kuivista järviruokovarsista. Hyönteishotelli_rakennus3Ruokoa löytyy yleensä rannoilta yllin kyllin, ja myös ontot, kuivat perennavarret sopivat. Myös bambukepit, ne kasvien tukikepit sopivat hyvin. Jos niiden keskusta on tukossa, se on helppo avata jollain terävällä puikolla, sisäosan pehmeä aines lähtee helposti pois. Materiaali pilkotaan sopivan mittaisiksi laatikkoon, ja itse sidoin ”putket” niinellä kimpuiksi. Silloin ei ole vaaraa yksittäisten putkien putoamisesta.

Hyönteishotelli_rakennus6

Käpyjen ja karikkeen piiloissa talvehtivat leppäpirkot ja monet petohyönteiset. Nämä hävittävät tehokkaasti lehtikirvoja ja muita tuholaisia. Villimehiläiset taas munivat putkiin, ja lopulta muuraavat putken suun kiinni savella ja kivenmuruilla. Villimehiläiset ovat huimasti tarhattuja mehiläisiä tehokkaampia pölyttäjiä.

Hyönteishotelli_rakennus7

Kun laatikko on täytetty sisustusmateriaaleilla, katiska- tai kanaverkko niitataan laatikon reunoihin täytteiden päälle. Verkko pitää sisustuksen laatikon sisällä, mutta estää myös lintuja kaivelemasta hotellin sisältöä ja asukkaita esille.

Hyönteishotelli_rakennus8

Hyönteishotelli_rakennus9Jos laatikon haluaa käsitellä ulkopuolelta kestämään säitä paremmin, käyttää sopii myrkyttömiä, ekologisia aineita ja vahoja. Käsittelemättömänä hotelli vuosien mittaan harmaantuu kyllä myös kauniisti.

Valmis ötökkähotelli

Valmis ötökkähotelli

Ötökkähotelli kiinnitetään suojaiseen ja lämpimään paikkaan, seinälle räystään alle, tolppaan tai puuhun niin, että se osoittaa kaakkoon tai etelään. Silloin pesä kuivuu tehokkaasti sateen jälkeen. Joidenkin ohjelden mukaan hotelli kiinnitetään 1-2 metrin korkeuteen, mutta meillä on asuntola ollut lähes kahdessa ja puolessa metrissä, ja hurja vilinä sielläkin käy. Erilaisia pesiä voi rakentaa hyvinkin yksinkertaisista aineksista, ja materiaalia löytyy kyllä joka pihasta.

Ja jos tuttavat valittavat, etteivät halua hyttysiä ja ampiaisia pihaansa, voitte kertoa, että niitä ei tällä hotellilla houkutella

Ja jos tuttavat valittavat, etteivät halua hyttysiä ja ampiaisia pihaansa, voitte kertoa, että niitä ei tällä hotellilla houkutella. Tämä on erakkohyönteisiä varten, ja ne eivät pistä, kun ei ole pesää puolustettavana. Hyttysethän taas lisääntyvät kosteassa, ja tämä hotelli on kuiva. Tarkkan ottaen villimehiläisilläkin on pistin, mutta se on hentoinen, eikä pysty ihmisen ihoon. Ötökkähotellin elämän seuraaminen on siis täysin turvallista myös lapsille.

Nut siis kaikki ekotekoja tekemään ja rakentamaan hotelleja hyönteisille. Tai ihan hotelliketjuja! Myös pieni laiskuus puutarhan siistimisessä on vain eduksi: pihan lahopuut ja karikekasat ovat hyviä piiloja hyönteisille. Ja perennojen varret kannattaa poistaa penkistä vasta keväällä, talvella ne ovat lintujen huilailupaikkoja ja hyönteisten talvipesiä.

Hyönteishotelliketju

Hyönteishotelliketju

7 kommenttia

  1. Kysymys: Viime kesänä jotkut ötökät muurasivat suuren osan puuparruun poratuista rei´istä umpeen jonkinlaisella harmahtavalla vahalla. Onko niiden takana reiässä toukka kehittymässä ja tulemassa ulos tänä keväänä vai pitääkö nämä reiät porata auki uudelleen ?

    Vastaa

    1. Siellä on suojassa toukka tai hyönteinen talvehtimassa. Ei tarvitse porata auki, ne tekevät sen itse, kunhan kevät etenee. Kiva, että asukkaat ovat löytäneet hyönteishotellisi! 👍🏼😊🐝🦋

      Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.