Mullalla on väliä

Kaupan multahyllyjen välissä tuntuu välillä pää sekoavan. Erilaisia pusseja erilaisiin tarkoituksiin on vaikka kuinka, ja väkisinkin alkaa miettiä, onko sillä nyt niin väliä missä kasvinsa kasvattaa. Multa kuin multa.

Mutta sepä ei olekaan ihan niin. Pussien sisältö saattaa olla hyvinkin erityyppistä ja laatu vaihtelee paljonkin. Minä en tarvitse puutarhani multaan lisää hiekkaa, niinpä jätän suosiolla yhden tietyn valmistajan pussit kauppaan, niiden sisältö kun ovat aika hiekkapitoista. Suosin luonnonmukaista, joten jotkut mullat jäävät pois, kun eivät sitä vaatimusta täytä.

Sitten ovat vielä erikoismullat, joita on tullut markkinoille meidän harrastajien iloksi. Viime keväänä oli aika vaihtaa kasvihuoneen multa. Kokeilija kun olen, laitoin yhteen osaan kasvuallasta uutta Biolanin Istutusmultaa, joka sisältää biohiiltä ja mykorritsaa. Biohiili sitoo itseensä vettä ja luovuttaa sitä hitaasti kasvien käyttöön estäen myös mullan tiivistymistä. Ilmavassa mullassa kasvi juurtuu paremmin ja nopeammin. Mykorritsa eli sienijuuri taas tehostaa kasvin ravinteiden- ja vedenottoa,  lisää vastustuskykyä ja suojaa näin taudeilta.

Olin vähän epäileväinen enkä suoraan sanoen odottanut näkeväni mitään näkyvää eroa taimissa.

Siksi yllätyinkin, kun kesäkuun puolenvälin jälkeen tomaattien ollessa noin metrin mittaisia ero oli selvä. Istutusmullassa kasvavat taimit olivat noin 15-20 cm korkeampia kuin ympärillä kasvavat, tavalliseen turvemultaan istutetut kaverinsa! Samoja lajikkeitakin niissä oli, joten ero ei voi johtua lajikkeiden eroista.

Vasemmanpuoleinen tomaatti kasvaa istutusmullassa, oikeanpuoleinen tavallisessa.

Ilmeisesti mullan hiili ja mykorritsa saivat aikaan sen, että tomaatit juurtuivat nopeammin ja saivat siksi etumatkaa kasvuun. Ja sehän on tervetullutta meidän lyhyehkössä kasvukaudessamme. Tänä vuonna aion vuorata jokaisen istutuskuopan reilulla kerroksella Istutusmultaa, saas nähdä onko vaikutus sama. Tulevaisuudessa mullissa ja lannoitehyllyillä tullaan varmaan näkemään yhä enemmän kasvua parantavia ja kasveja suojelevia luonnonmukaisia apuaineita.

Tässä kuvassa eron näkee vielä selvemmin.

Mullalla siis on kuin onkin väliä. Kunnollista multaa saa joskus edullisesti useamman säkin tarjouksessa, mutta kyllä laadusta kannattaa maksaakin. Millaisia multakokemuksia teillä on ollut?

5 kommenttia

 1. Mullalla vai pitäisiko sanoa, että kasvualustalla on väliä. Itselläni on testissä Biolanin kokeellisia sammalalustoja. Mukana mykorritsoja ja hyötymikrobeja. Itse sekoittelin mukaan vielä biohiilet. Hakusessa on ollut täydellinen kasvualusta joka sopii omiin toiveisiin parhaiten. Sanoisin, että sammalalustojen kanssa ollaa hyvin lähellä sitä. 🙂

  Tuossa tekemääni testiä. Toinen osa odottaa jo puhtaaksikirjoitusta.
  chilitunari.blogspot.fi/2017/03/kasvualustatesti-2017-osa1.html

  Vastaa

  1. Luinkin tuota tekemääsi testiä aikaisemmin, mielenkiintoista asiaa. Mykorritsa ja hyötymikrobit ynnä muut luonnon omat apuaineet ovat kyllä kasvattajalle suureksi avuksi. Suoritin kasvinsuojeluainetutkinnonkin ihan vain päästäkseni kokeilemaan ruiskutettavaa Gliocladiumia kasvinsuojelussa, kun viime kesän kosteus sai harmaahomeen jylläämään kasvustossa.

   Vastaa

   1. Noin! Nyt on toinen osa kasvualustatestistäni rykäisty kasaan. Löytyypi tuolta blogistani.
    Hieman viiveellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Kasvualustoissa on eroa. 🙂

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *