Loppukesän ravinteista potkua seuraavaan vuoteen

Tänä vuonna olen päättänyt ryhdistäytyä, ja kerrankin tehdä syyslannoituksen ajoissa. Tuntuu kuin joka vuosi loppukesä olisi niin täynnä puuhastelua sadonkorjuun ynnä muun kanssa, että syyslannoituksen oikea hetki menee ohi.

Syyslannoitushan pitäisi nimestään huolimatta tehdä loppukesästä, silloin kun monivuotiset kasvit ovat vielä kasvussa ja kykenevät käyttämään ravinteet ja hivenaineet hyväkseen. Syyslannoite eli PK-lannoite sisältää fosforia (se P) ja kaliumia (se K) sekä hivenaineita, mutta ei yhtään typpeä, joka haittaisi kasvien asettumista talvilepoon.

Talvilepoon menneelle ja lehtensä pudottaneelle puulle, pensaalle tai perennalle lannoitusta on enää turha antaa. Oikea aika onkin elokuun puolivälistä syyskuulle ja hedelmäpuille sekä marjapensaille heti sadonkorjuun jälkeen. Omenapuukin tekee seuraavan kevään kukka-aiheet jo syksyllä, joten syyslannoitus antaa potkua siihen hommaan.

Omenapuita lannoitettaessa täytyy heiluttaa vähän rautakankea. Jos lannoitteen ripottelee nätisti puun juurelle, kasvaa tietysti nurmikko siinä kohdin hyvin, mutta puu ei pahemmin hyödy. Omenapuun aktiiviset juuret ovat latvuksen uloimpien oksien kohdalla, joten niiden alle lyödään maahan kehään kangella reikiä. Reikiin laitetaan lannoitetta, kastellaan ja peitetään mullalla tai ruohotuppaalla. Tällä tavoin annetaan muutkin lannoitteet, esim. yleislannoite keväällä.

Pensaille ja perennoille voi ravinteet ripotella juurelle mullan pintaan ja kastella ne, jos on kuivaa. Meillä ei tänä kesänä ole ollut vedestä puutetta, tuntuu kuin joka päivä olisi satanut ainakin vähän. No, eipä ole tarvinnut kastella puutarhaa vesijohtovedellä.

Samaa lannoitetta käytän myös kasveja istuttaessani, silloin kasvi keskittyy juurtumaan eikä kasvattamaan lehtimassaa. Loppukesä ja alkusyksy ovat hyvää istutusaikaa, taimistoissa on alennusmyyntejä ja syyspuolen sateet pitävät maan kosteana.

 

Eikä tietenkään sovi unohtaa kesäkukkia! Niille on annettava ravinteita myös syyskesällä, silloin ne jaksavat kukkia ja ilahduttaa pakkasiin saakka. Niissä lannoitteissa saa sitten olla typpeäkin, kesäkukkien ei ole tarkoituskaan talvehtia. Amppeleihin ja ruukkuihin on helppo antaa lannos tuhdimpana lannoitepuikkona, siinä on hidasvaikutteinen lannoitevarasto yhdelle kasville kokonaiseksi kuukaudeksi.

4 kommenttia

 1. Itse olen viime vuosina harrastanut syyslannoittamista, ja kyllä minusta tuntuu, että kasvit ovat talvehtineet jja kasvaneet paremmin.
  Olen käyttänyt syyslannoitetta loppukesästä tomaateillekin, kun ne on latvottu ja niiden on tarkoitus keskittyä sadon kypsyttämiseen kasvun sijaa. Toimii!

  Vastaa

  1. Kiva kuulla, että syyslannoitus on toiminut! Tomaateille en ole kokeillutkaan, täytyypä pistää korvan taakse. Eiväthän ne enää syksyllä mitään typpeä tarvitsekaan, kun kasvukauden loppu alkaa häämöttää.
   Kyllä syyslannoituksella on merkitys, kasveissa nesteet väkevöityvät ja ne kestävät talven pakkaset paremmin. PK-lannoituksella pystyy ehkä myös hieman tasaamaan omenapuiden jaksottaissatoisuutta, kunhan lannoituksen tosiaan muistaa antaa heti sadonkorjuun jälkeen.

   Vastaa

 2. Ilmankos amppeli- ja ruukkukukat ovat kuosissaan täälläkin kun olen käyttänyt kuten myös näitä samoja amppelilannospuikkoja.
  Kuinkakohan mulla kasvaa mikään kun syyslannoitus on mitä sattuu… Kasvualusta on niin ravinteikas vissisti.

  Vastaa

  1. Amppelilannos on kyllä ehdoton ruukkutomskuillekin, ruukussa loppuu ruoka aika äkkiä. 🌺

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.