Krookusten aikaan

Kevät on hiipinyt meille pikkuhiljaa, ottanut välillä vähän takapakkiakin, mutta kyllä nyt voi jo huokaista ilosta: on se täällä! Krookukset kukkivat ja köynnöspinaattikin on noussut. Kunhan nyt viimeiset hanget vielä pihalta sulaisivat.

Ikkunanlaudalla on toki vihertänyt jo kauan. Tomaatit on koulittukin suurimmaksi osaksi, ja ihanan pehmoiseen Kasvusammaleeseen, johon minä ja kasvit olemme kovasti tykästyneet.

Mutta tänään multaan ja lämpömatolle pääsivät vielä viimeiset tomskujen siemenet. Kävin Kevätmessuilla, ja vaikka sieltä ei muuten juuri ihmeitä tullutkaan hankituksi, amppelitomaatti Donna F1 alkoi houkuttaa. Siitäkin huolimatta, että 10 siemenen pussin hinta oli aika suolainen, 8,50€. Mutta mitäpä sitä ei maksaisi saadakseen jotain uutta, onhan noita siemeniä tilailtu matkojenkin päästä.

Lajikkeitani en ole laskenut, mutta eiköhän niitä se normaali viitisenkymmentä taas ole. Tallinnan torilta löysin venäläisiä, mielenkiintoisia varhaisia pensastomaattilajikkeita, joiden sanottiin kestävän hyvin viileitäkin säitä. Varhainen satoikä vaikuttaa siihenkin, että lajikkeet eivät ole alttiita myöhäiskesän homeille ja taudeille, kun hedelmät on jo poimittu ennen kuin kylmät ja kosteat syksyn säät yllättävät.

Tietysti kasvatuksessa on paljon tuttuja ja uusiakin runkotomaatteja, mm. SunCherry Premium F1, ihanan makea ja halkeilematon, taudeille vastustuskykyinen kirsikkatomaatti, jonka siemenet piti tilata Thompson & Morganilta. Neljä viikkoa siinä toimituksessa meni, ja alkoi jo melkein usko loppua. Vaan nyt ojentelevat taimet potrina lehtiään!

Yrttejä Kevätmessuilla

Ensi sunnuntaina 7.4. olen Eckerö Linen m/s Finlandialla kertomassa puutarha-asioista, yhtenä aiheena vanhan pihan kasvojenkohotus ja toisena ruukkutarhan ilot. Miniristeilylle lähdetään aamulla yhdeksältä, ja Helsinkiin tullaan samana päivänä takaisin. Teen Eckerö Linella myös myöhemmin huhtikuussa, tarkemmin sanottuna 26.-27.4. kahden päivän puutarharetken Latviaan. Tällä retkellä tutustutaan ostosmatkan merkeissä mm. isoon Baltezers-taimistoon. Tervetuloa mukaan!

Muitakin kivoja puutarhajuttuja on luvassa keväälle, mm. Sastamalassa vierailen puutarhamessuilla 28.4. Ja juuri varmistui tomaatti- ja yrttikurssi Lohjalla Cafe Laurissa 8.5. klo 18.30.   

4 kommenttia

 1. Jes, mun tomskutaimilla ei ole siis mitään hätää, kun ajattelin niiden olevan jälkijunassa, mutta osa on hyvin samassa kasvutahdissa näitten sun taimien kanssa 🙂
  Täällä krookuksia saa odottaa kyllä vielä putkahtavaksi…

  Vastaa

  1. Ei tosiaan ole mitään hätää, maassa on vielä lunta, ja lisääkin luvattiin kylmän kera, höh! Toukokuun alkuun on neljä viikkoa, siihen mennessä ovat jo potria nämäkin lapsukaiset. En kehdannut kyllä kuviin laittaa isosiskojaan, kun aina koetan tähdentää sitä malttia näissä kevään tomaattikylvöissä…:D

   Vastaa

 2. Täällä tomaattikausi etenee samaan vanhaan malliin. Eli osa on hyviä, osa keskinkertaisia ja osa on jo kuollut. Viime vuotista melassiongelmia ei sentään tänä vuonna ole, mutta kasvualustan märkyys ja liiallinen lämpö aiheuttavat jälleen päänvaivaa. Kun koittaa päästä helpolla ja yrittää hoitaa kastelun automaattisesti, niin ongelmiahan siittä tulee. Yhdessä tomaatissa on sentään jo raakileen alut. Järkyttävät erot siis. Oma kasvusammal on pelittänyt ja tänä vuonna testaan biohiiltä ihan suuremmassa määrin.

  Vastaa

  1. Tätähän se on, välillä tulee menestyksiä ja välillä menetyksiä. Olohuoneen lämpö kasvattelee taimista vähän väkisinkin rimpuloita, vaikka kuinka koettaa tarjota valoa. Viileällä kuistilla venyminen on vähäisempää, mutta kasvukin vielä aika maltillista. Tulisivat nyt lämpimät, niin saisi nuo taimet kasvihuoneeseen vankistumaan ja sisälläkin mahtuisi kulkemaan! Kasvusammal ja biohiili kera mykorritsan on täälläkin käytössä, ja nopeata on ollut siemenen itäminen lämmön päällä. Eipä juuri kolmen vuorokauden yli ole tarvinnut odotella, joten tyytyväinen saa olla.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.