Kasvukauden päättäjäiset

No niin, kasvukausi on sitten virallisesti ohi. Viikonloppuna tyhjennettiin ja siivottiin kasvihuone taas vähän haikein mielin. Kastelujärjestelmä pestiin ja laitettiin odottamaan kevättä, se on palvellut hyvin jo kymmenen vuotta. Luukunavaajien sylinterit irrottettiin, osa noista avaajista on ollut käytössä jopa yli kymmenen vuotta. Hyvällä huollolla nämä lisävarusteet kestävät siis vuosia, joten hankintahinta tulee kyllä kuoletetuksi. Maksavat siis itsensä takaisin ja puutarhurilla on kesällä pari asiaa vähemmän hoidettavana.

 

Kennolevyien kasvihuone on kiva siinä mielessä, että sinne voi laittaa talvivarastoon kaikki puutarhakalusteet, työvälineet ja lannoitteet. Levy ei näy selvästi läpi, joten tavarat ovat katseilta suojassa. Varastotila on ainakin meidän pihassa kortilla, joten tällainen talvisuoja on tervetullut lisä.

Talvetan kasvihuoneessa myös perennoja, joille ei ole löytynyt paikkaa puutarhassa edellisenä kesänä. Köynnöspinaattien ruukuissa olevat taimet pääsevät sinne myös. Ja viinit! Siirsin aikaisin keväällä pari viiniköynnöstä pois kasvarista ruukkuihin, yllättäen ne selvisivät aika brutaalista juurien katkomisesta ja rankasta operaatiosta hyvin. Ne ovat kasvaneet ruukuissaan koko kesän, ja nyt katsotaan, josko ne selviävät ruukuissa talven yli. Ei ole kyllä aavistustakaan, minne ne ensi kesänä istuttaisi, eivät ole oikein talvenkestäviä lajikkeita.

Ja sitten pari sanaa toisesta rakkaasta puuhasta ja työstä. Nyt syksyllä aikaa ovat puutarhahommirn lisäksi vieneet monet erilaiset konsertit ja niiden harjoitukset. Ensi viikolla olen mukana kollegani Meiju Suvaksen 35-vuotistaiteilijajuhlaa viettämässä Martinus-salissa, konserttia säestää Vantaan viihdeorkesterin 20-miehinen ensemble. Mukana ovat myös Eini ja Virve Rosti sekä Noora Karma. Luvassa on siis magiaakin… Jaso Big Bandin kanssa teen konsertteja ensi kuussa muutaman, ja työn alla on myös Kodinkynttilät-lauluyhtyeen joulukonserttiohjelmisto. Lauluyhtye on hieno, mutta vaativa instrumentti, ja harjoituksissa raikuvat naurun lisäksi välillä ärräpäät, hah!

12 kommenttia

 1. Nuo automaattiset luukunavaajat olis kyllä hienot. Muutama vuosi sitten ostin sellaiset, mutta lukuisten kalibrointien jälkeen ne eivät suostuneet vetämään kiinni halutussa lämpötilassa. Siellä ne möllötti melko auki yön jäljiltäkin, vaikka lämpötila oli +12°C.

  Olivat nimekkään saksalaispuljun ”tekemiä”. Vänkäämisen jälkeen sain kaupan purettua ja lopulta maahantuojakin myönsi, että kiinniveto ominaisuus on hakusessa ja sama ongelma vaivaa kaikkia markkinoilla olevia vaha-avaajia.

  Sittemmin olen pidättäytynyt suosiolla käsiavauksessa.

  Vastaa

  1. En tulisi toimeen ilman luukunavaajia. Neljä leveätä luukkua ja harjakorkeus melkein 4 metriä – sinne joka päivä kiivetessä menisi hermo. 🙂 Ja kun kesäaamuna alkaa paistaa aika varhain, meikäläinenhän vetelisi kaikessa rauhassa sikeitä ja kasvit paahtuisivat!
   Nämä ovat Julianan omat avaajat, eikä ongelmia ole ollut mainitsemassasi asiassa. Luukut aukeavat nätisti auringon paistaessa tarpeeksi lämpimasti tai +18-20 asteessa, ja sulkeutuvat illalla auringon laskiessa. Avaajia on kaksi per luukku, ja joskus luukku on hieman vinossa, kun toiseen päähän paistaa ja toinen on varjossa, ja auringon puolella oleva avaaja työntää luukkua auki. Näyttää hassulta, mutta ainakin tietää mekanismin toimivan. :))

   Vastaa

   1. Olen kysellyt eri valmistajilta ja maahantuojilta noita aukaisijoiden speksejä ja vastaus on ollut aina sama. Aukeaa 20-25. Kiinnimenosta ei ole kenelläkään tietoa. Kun kasvihuoneessa on puukamina, niin soisin, että se jäähdytys lopetettaisiin siinä 20-25 asteessa ja luukut olisivat tässä vaiheessa täysin kiinni. Muuten kasvihuone jäähtyy liiaksi.
    Hyvä, että sinulla toimii hyvin.

    Lainasin viime viikolla kasvihuonekirjasi kirjastosta. Olen nyt selaillut sitä suurella mielenkiinnolla. Oma kasvihuone on 25m2 sellaista toivotonta tapausta. Itse tehty pattinkirunko tuplamuovituksella. Ei kelpaa yhdenkään puutarhajulkaisun sivulle. 😀 😀

    Vastaa

    1. Nämä lämmitys/tuuletusasiat ovat tietysti aina riippuvaisia monestakin asiasta. Itse tuuletan mielellään niin paljon kuin vain on mahdollista, kesätkin pidän ovia auki yöt ja päivät vähän viileämmälläkin säällä. Lämmitys ja sen myötä kuivuva ja liikkuva ilma varmaan auttaa tautien hallinnassa, mutta ilman niitä olen huomannut tiiviisti suljetun kasvihuoneen toimivan aikamoisena home- ja sienitautipesänä. Juttu olisi tosiaan erilainen lämmittävän ja ilmaa kierrättävän systeemin kanssa, mutta näin aika lailla ”luonnon armoilla” täytyy valita pienempi paha. Voi jospa ensi kesä olisi sellainen hieno, sopivasti lämmin sekä aurinkoinen, ja kesäsateet tulisivat öisin keveinä ja lämpöisinä. :)) Kiva, että löysit kasvarikirjani! Jokainen kasvihuone on hieno ja omistajalleen tärkeä, eikä kyseessä todellakaan ole kauneuskilpailu. 🙂

     Vastaa

 2. Näinhän se on, että laitteet kuin laitteet vaativat huoltoa. Huoltamatta jättäminen on kuin heittäisi rahaa kaivoon.
  Nämä kuukaudet juoksevat niin vinhaan, että kohta se taas on kevät ja uusi kasvukausi alkaa. Toisaalta se on hyvä, että on tämä kasvukauden lepoaikakin välissä.
  Mukavaa konserttisyksyä – hyvältä kuulostaa 🙂

  Vastaa

  1. Sanos muuta, kyllä sitä pienen hengähdystauon tarvitsee itse kukin. Konserttisyksy sujui tähän asti mukavasti, mutta tänään nousi kuume ihan hetkessä, ja flunssanhan se pukkasi tosi pitkästä aikaa. Tiistaina on taltioitava konsertti, joten täytyy yrittää päästä vielä kuntoon siihen mennessä. Pöh!

   Vastaa

 3. Automaattiavaajat todistivat tarpeellisuutensa, kun ne olivat meillä koko viime kesän kateissa! Keväällä niitä ei löytynyt niiden tavallisesta säilytyspaikasta. Koko kesä piti luukkuja käydä aukomassa ja sulkemassa, huh, huh. Onneksi sitten syksyllä ne löytyivät vahingossa, aivan omituisesta paikasta kylläkin.

  Aika kuluu onneksi nopsasti! Kun pääsee joulun yli, niin johan taas alkaa viherpeukaloa syyhyttämään :).

  Kiinnostaisi Kondinkynttilät -trion joulukonsertit :). Netistä en vaan löytänyt joulukonserteista tietoa…

  Vastaa

  1. Minä en tulisi toimeen ilman automaattiavaajia! En jaksa herätä aamulla kuudelta luukkuja aukomaan, mutta sitten taas kasviparat olisivat hätää kärsimässä. Kyllä sodassa ja puutarhanhoidossa ovat kaikki (myrkyttömät) apukeinot sallittuja. 😂
   Seuraavaa kasvukautta tässä itse kukin tähyää, kunhan nyt saadaan ensin joulut ja uudet vuodet alta pois.
   Kodinkynttilät-yhtyeen täysimittaisen joulukonsertin kuulee Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 20.12. klo 19.00. Lämpimasti tervetuloa kuuntelemaan, silloin on hyvä hetki rauhoittua vielä hetkeksi joulukiireiden lomassa. 😊❤️
   Muuten tietoja Kodinkynttilöiden uusista kujeista saa yhtyeen facebookista ja kotisivulta osoitteessa http://www.kodinkynttilat.com.

   Vastaa

 4. Itselläni taitaa ensi keväänä olla hankinta listalla nuo automaattiset luukun avaajat. Aikamoista rafiikkia availla ja sulkea luukkuja.
  Aina vähän haikeaa, kun puutarha kausi on ohi, mutta alkaa katseet olemaan jo ensi kaudessa. Sitriini-tomaatit eivät tänä vuonna onnistuneet, joten niitä pitää ehdottomasti kokeilla uudestaan 😀
  Mukavaa konsertti-aikaa Sinulle!

  Vastaa

  1. Onhan se vähän haikeata, kun puutarha alkaa kääntyä talvisen näköiseksi. Mutta uusi kasvukausi on ihan nurkan takana, ja siemenvalikoimiakin olen jo tutkaillut sillä silmällä! 😄 Kiitos konserttitoivotuksista, talven ihmemaata ja tonttuparaatia tapaillen täällä ääntä availlaan.

   Vastaa

 5. Olen itsekin jo pidemmän aikaa miettinyt oman kasvihuoneen rakentamista. Hyvä pointti tuo, että kennolevyisessä huoneessa voi säilyttää talvella esimerkiksi työvälineitä ja kalusteita, sillä meilläkin on varastotila aika vähissä. Siivoatko kasvihuoneen aina kasvukauden päätteeksi vai myös kasvukauden aikana?

  Vastaa

  1. Kasvihuone on kyllä ihana! Ja tosiaan noiden kesän puutarhakalusteiden, ruukkujen, multien ym. varastointi on kätevää kennolevyisessä huoneessa. Lisäksi siellä voi talvettaa kasveja, varsinkin leutona talvena esim. monet vähän aremmat yrtit selviävät siellä komeasti kevääseen. Kuten muutkin monivuotiset, joiden kohtalo avomaalla talven pakkasilla olisi siinä ja siinä.
   Tyhjennän ja pesen kasvihuoneen ainakin sisältä syksyllä, joskus ulkopuoleltakin. Keväällä sitten pesen huolellisesti sisältä ja ulkoa, ja samalla kiristelen mutterit ja tarkistan, että rakenteet ovat suorassa ja kunnossa. Kasvukauden aikana lakaisen lattiaa ja koetan pitää kasvihuoneen siistinä ja penkit rikkaruohottomina, etteivät taudit ja tuholaiset pääse pesimään nurkissa.

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.