Hyvää alkanutta vuotta 2018!

 

Luonto on ollut ihmeissään ainakin täällä Etelä-Suomessa, kun säät ovat vaihdelleet lämpöasteiden, sateiden ja muutaman pakkasasteen välillä jo pari kuukautta. Köynnöspinaatti luulee selvästi, että on jo toukokuu.

Kasvimaan kahdessa köynnöspinaatissa ovat versot jo punaisina nuppuina pinnassa. Koetin niitä vähän peitellä, mutta kyllähän pakkanen ne taitaa jossain vaiheessa viedä. Toivottavasti ainoastaan maanpäälliset osat.

Myös muutaman vuoden ikäiset köynnöspinaatin taimet ruukuissaan olivat heräilleet, yhdessä jopa lehti jo! Vein niitä kiirellä kasvihuoneeseen suojaan, täytyy varmaankin peitellä nuppuset talvipeitteellä. Tai sitten on otettava ne kylmälle kuistille nukkumaan puolitehoista talviunta.

Köynnöspinaatti versoo keskellä talvea.

Kasvien ennenaikainen herääminen joko sisällä talvetettaessa tai ulkona tuntuu olevan nykyisen säätyyppimme ongelma. Mitä tehdä monivuotiselle kasville, joka selvästi on jo virittäytymässä kasvuun, vaikka varsinaiset pakkaset ovat vielä edessä? Mitä kestävämpi, suomalaisempi ja vanhempaa kantaa oleva kasvi on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä se selviää ainakin puutarhassa leudon alkutalven aiheuttamasta hämmennyksestä pelkällä säikähdyksellä. Ainakin jos vesi ei jää seisomaan juuristoon.

Sisätiloissa talvetettavat aremmat yrtit ovat sitten haasteellisempia. Harvalla on noin +10 asteen (tai viileämpääkin) tilaa, jossa kasvit voisivat rauhassa horrostaa. Sitruunaverbena taisi tänäkin vuonna heittää henkensä, ainakin se innostui jo joulukuun alussa pukkaamaan uutta lehteä, mutta pudotettuaan ne joulun tienoilla uutta ei ole ilmaantunut. Runkobasilika African Blue sinnittelee vielä ikkunanlaudalla, mutta uudet lehdet ovat aika valjuja. Persikkasalvia pärjäilee kyllä, se ei tunnu loukkaantuvan lämpimästä ja pimeästä olohuoneesta.

Mutta kohta päästään taas kylvöpuuhiin! Puutarhurin talvi on lyhyt ja kuluu siemenluetteloita selatessa, itsekin olen jo ensimmäiset siemenpussit tilannut viime vuoden puolella. Ja ensimmäisen puutarhakurssinikin pidän jo tammikuun 25. päivänä Annalassa, aiheena on kasvihuone. Sinne vain mukaan kaikki, jotka suunnittelevat kasvihuoneen hankintaa tai joilla jo sellainen on. Neuvoja ja hyväksi havaittuja niksejä, kasvivinkkejä ja kasvihuoneen hoito-ohjeita sekä puutarhanhoitoa helpottavaa tietoa luvassa!

10 kommenttia

 1. Onpa tosiaan köynnöspinaatti aikaisessa, meillä on pitkästä aikaa kunnon hanki ja pinaatti peiton alla nukkumassa. Onneksi köynnöspinaatti on aika sitkeä, mutta tosiaan – peitellä kannattaa.

  Tomaatit tilauksessa ja ihan pikkuisen jotain muutakin, kyllä nyt siemenpussien helinä on ihanan terapeuttista. Jos joku kysyisi minkä kirjan luit viimeksi – siemenluettelon! Ensimmäinen tilaus tuli Seedaholicilta, Impectalta matkalla ja muutaman ihan pikkuisen tilauksen teen vielä…ainakin TomatoEdenistä ja jostain muualtakin – ehkä 😀

  Ihanaa alkanutta uutta vuotta!

  Vastaa

  1. Siemenluetteloiden pläräys on niin terapeuttista tämän pimeyden ja koleuden keskellä! Unelmia pitää ja saa olla, ja meillä viherpeukaloille ne kohdistuvat kyllä näin keväällä siemenpussien sisältöihin. ;))

   Vastaa

 2. Talvi on ollut etelärannikolla kovin vaihteleva. Tämän talven kovimmat pakkaset taisivat olla täällä lokakuun lopussa. Sitten onkin ollut melkeen pelkkää vesisadetta. Lunta ei ole tällä hetkellä lainkaan, vain vähän kuuraa.

  Kylvöt pitäisi pian aloittaa, mutta sitä ennen pitää raivata veranta ja pystyttää sinne sisäkasvihuone. Ajattelin aloittaa varsinaiset kylvöt siellä. Olisi enemmän kontrolloitua ilmatilaa kuin vanhassa akvaariossa jota olen ennen käyttänyt idätyksessä ja pienemmille taimille. Harsosääskistä vaan saattaa sielläkin muodostua ongelma, kuten viime vuonnakin. Kelta-ansat eivät enää tepsineet ja oli turvauduttava sukkulamatoihin. Ne toimivat, mutta hintavaksi tuli. Kylvömullatkin pitäisi vielä jostain taikoa.

  Vastaa

  1. Taimikasvatus on meilläkin se haastavin osuus – ikkunanlaudalla on turhan lämmin ja kylmää kuistia taas ei kehtaa lämmittää tarpeeksi pikku taimille. No, olohuoneen pöydällä lampun alla ne saavat varttua ensimmäiset viikkonsa, pidetään sitten lämpö sen verran pienemmällä. Ainahan ihmisasukit voivat vetää villasukat jalkaan, jos kasvien kaipaama lämpötila sitä vaatii. Mitäpä sitä ei tekisi taimiensa vuoksi! 😀

   Vastaa

 3. Meillä tuntuu, että talvi on ollut melko hyvä kasveja ajatellen. Toki kelivaihteluita on ollut, mutta lumipeite on pysynyt suojaamassa kasveja. Toisaalta enhän tiedä, mitä lumen alla tapahtuu, kun vettä sataa vähän väliä.
  Mukavaa alkanutta vuotta sinulle! Ihanaa, että päästään iskemään sormet taas multaan, sitä jo ihan odottaa!

  Vastaa

  1. Kunnon hanki on kyllä ihan parasta puutarhalle! Olispa vain meilläkin pääkaupunkiseudulla, mutta toistaiseksi se on haave vain, Sormia syyhyttää kyllä jo täälläkin päästä kuopimaan lämmintä multaa. 🙂

   Vastaa

 4. Hyvää tämän uuden alkaneen loppuvuotta! 🙂
  Pohjanmaalla (kauttaaltaan) on kyllä nyt kunnollinen lumipeite pitkästä aikaa! Saattaa kasvusto säästyä pahemmalta, jos näin jatkuu. Hope so.

  Vastaa

  1. Hieno homma! Pohjanmaa, rannikko varsinkin, on yleensä ollut lumeton pitkään talvella, ja se on ollut kasveille kova paikka. Hyvä, jos nyt on peitto päällä!

   Vastaa

 5. Yrttien talvettaminen ei todellakaan näytä helposti onnistuvan, vaikka henkiin heräämistä toivon edelleen neljän lehdettömän rangan suhteen (basilikat African Blue ja Magic Blue, sitruunaverbena ja vihannestatar). Yritys meni varmasti vikaan jo siinä kun leikkasin yrtit sisälle tuodessa aika mataliksi. Ehkä leikkaus olisi pitänyt tehdä aiemmin tai sitten vasta keväällä, mutta isojen kasvien säilyttäminen talven yli on aika vaikeaa. Yrteistä voi hyvin edelleen kuvernöörinkukka. Kasveista näyttäisi myös ananaskirsikan talvettaminen ehkä onnistuvan ekalla yrityksellä, vaikka leikkasin senkin matalaksi sisälle tuodessa.

  Siemenkuume iski heti tammikuun alkaessa. Uusia tomaatin siemeniä tuli jo Seeds Gallerysta ja niitä odottelen vielä Pomidorlandiasta, vaikka niitä entisiäkin olisi kyllä ollut ihan riittävästi. Mielenkiintoisia uusia lajikkeita löytyi näin taas kokeiltavaksi.

  Varsiparsakaalin/broccoliinin (esim. Broccoli green/purple sprouting) löysin kasvina toissakesänä ja olen ihastunut siihen ruoan laitossa, mutta eka kerran kokeilen itse sen kasvattamista ensi kesänä. Monipuolinen valikoima varsiparsakaalin brittisiemeniä löytyi Wexthusetilta (ilmainen toimitus siemenillä).

  Vastaa

  1. Totta puhut, yrttien talvettaminen on kyllä vähintäänkin haasteellista. Iso rungollinen basilika näyttäisi sittenkin heittävän henkensä, olosuhteet eivät ilmeisesti osuneet sittenkään kohdalleen. Ja tämä oli leikkaamaton, joten taitavat Suomen talvessa kuolla leikatut ja leikkaamattomat. Tahtoo viileän ja valoisan viherhuoneen! No, saahan noita uusia, mutta silti harmittaa.
   Ihana kuvarnöörinkukka on kiva huonekasvinakin, se pärjäilee kai noita varsinaisia yrttejä paremmin hämärässä ja lämpimässä olohuoneessakin.
   Broccoliinia olisi kiva saada omasta maasta, täytyypä kokeilla. 🙂

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.